Depistarea precoce a formelor mai rare de cancer de col uterin, posibilă printr-un test care evaluează modificările epigenetice

  • Prevenție



Adenocarcinomul de col uterin (ADC) este un tip de cancer dificil de detectat prin metodele actuale de screening, bazate pe testul Babeș Papanicolau, fiind asociat cu rate de mortalitate mai mari decât cancerul de col uterin cu celule scuamoase, care este mai frecvent. Depistarea precoce a ADC ar putea fi însă posibilă cu ajutorul unui nou tip de test, bazat pe analiza modificărilor epigenetice. Studiul a fost realizat la Montefiore Einstein Cancer Center (MECC) și rezultatele sunt publicate în Journal of the National Cancer Institute.

Deși există mai mult de 100 de tipuri de HPV, trei tipuri – HPV 16, 18 și 45 – reprezintă mai mult de 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. În ultimii ani, genotiparea pentru HPV a fost utilizată alături de testul Babes-Papanicolau în cadrul strategiilor de screening.

abonare

Testul HPV dezvoltat de MECC permite evaluarea HPV 16, 18 și 45 printr-o nouă metodă bazată pe examinarea profilului de metilare ADN.

Metilarea este o modificare epigenetică ce presupune adăugarea de grupuri metil (CH3) în regiuni specifice din ADN (zone bogate în anumite tipuri de nucleotide, numite și insule CpG), acesta având un rol esențial în modificarea expresiei genelor. În multe tipurile de cancere, metilarea este un fenomen observat frecvent, încă din primele faze ale dezvoltării tumorilor

În noul studiu au fost examinate nivelurile de metilare din probe prelevat de la nivelul colului uterin de la 1.400 de femei, care au urmat programe de screening, într-un centru medical din California de Nord, înainte de 2014.

Fiecare probă a primit un „scor de metilare” iar femeile care aveau cele mai mari scoruri (primele 25% dintre valori) au avut și un risc mai mare de a dezvolta adenocarcinom. Astfel, pentru femeile cu scoruri de metilare ridicate s-ar indica efectuarea colposcopiei și testărilor suplimentare, ceea ce ar putea duce la diagnosticarea și tratamentul timpuriu sau la îndepărtarea leziunilor in situ înainte să se dezvolte adenocarcinomul.

Există 2 tipuri principale de cancer de col uterin denumite în funcție de tipul de celule unde are originea cancerul. Carcinomul cu celule scuamoase reprezintă aproximativ 80%- 90% din toate cancerele de col și încep în celulele din treimea inferioară a colului uterin. Adenocarcinomul reprezintă 10% până la 20% din cazuri și pornește de la nivelul celulelor glandulare producătoare de mucus. Folosirea pe scară largă a testului Babeș-Papanicolau a redus semnificativ incidența cancerului de col uterin de tip scuamos în ultimele decenii. Cu toate acestea, incidența adenocarcinomului de col uterin nu a scăzut, un motiv fiind și faptul că testele actuale de screening sunt mai puțin eficiente în depistarea acestuia. 

Screeningul pentru cancerul de col uterin permite detectarea modificărilor precanceroase ale colului uterin făcând adesea posibil tratamentul înainte ca tumora să se dezvolte. Testele citologice includ citologia convențională și citologia lichidă. Testul citologic poate identifica celule anormale, care ar putea duce la cancer  în timp, iar un test HPV detectează prezența infecției cu HPV a colului uterin. Testele moleculare de screening includ teste de amplificare a acidului nucleic (NAAT), prin care identifică tulpinile cu risc ridicat ale HPV. Deși există vaccinuri eficiente în prevenția infecției cu tulpinile HPV asociate cu risc înalt, multe femei au depășit vârsta la care se indică vaccinarea. Astfel, sunt necesare noi metode de screening și tratament pentru cancerul de col uterin.

Testarea celulelor de la nivelul colului uterin ar putea deveni și o metodă de selecție a femeilor care au risc înalt de a dezvolta și alte tipuri de cancere, în afară de cele determinate de infecția cu HPV. Două studii publicate anul trecut în Nature Communications raportează tot o metodă de testare a modificărilor epigenetice care permite identificarea persoanelor predispuse la apariția cancerului de sân și a celui ovarian, în stadii pre-simptomatice. Testul WID (Women’s Risk Identification) este similar testului Babeș-Papanicolau, însă acesta analizează modificările epigenetice și detectează cu până la 30% mai multe cazuri de cancere sân și cancer ovarian, comparativ cu metodele standard.

Citește și