Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Consumul de ciocolată, zahăr și alimente cu procent crescut de grăsimi crește riscul de depresie și anxietate

Un nou studiu publicat în BMC Medicine a identificat tipurile de dietă care se asociază cu prezența simptomelor de depresie și anxietate. Alimentația bogată în ciocolată, unt, zaharuri adăugate, brânză cu conținut ridicat de grăsime, deserturi pe bază de lapte și săracă în fructe și legume crește riscul de depresie sau anxietate. Aceste alimente ar putea să declanșeze inflamație sistemică, să crească stresul oxidativ și să altereze microbiomul intestinal, favorizând astfel instalarea simptomelor asociate cu depresia și anxietatea.

La nivel mondial, se estimează că peste 970 de milioane de persoane prezintă afecțiuni mintale comune, majoritatea reprezentate de depresie și anxietate, care asociază morbiditate ridicată și risc de suicid. Obiceiurile alimentare au prezentat interes în domeniul cercetării epidemiologice ca potențial factor de risc, însă studiile anterioare au analizat predominant asocierile dintre nutrienți individuali și riscul de simptome de depresie sau anxietate.

Investigarea consecințelor consumului unor nutrienți sau al unor alimente individuale asupra sănătății mintale nu este suficientă, deoarece aportul acestora se realizează în cadrul unor diete complexe, astfel că efectul este unul sinergic. Dieta reprezintă un factor de risc modificabil, astfel că ajustarea alimentației pentru a reduce simptomele de depresie și anxietate ar putea să limiteze povara asociată afecțiunilor mintale.

Sursa foto: Unsplash

A fost derulat un studiu prospectiv de tip cohortă care a analizat obiceiurile alimentare ale aproape 130 000 de persoane din UK Biobank. Perioada medie de supraveghere a fost de 7,5 ani. Conform rezultatelor, trei tipuri de diete au constituit aproape 75% din variația nutrienților care ar putea fi asociată cu simptomele de depresie și anxietate:

Dieta hipercalorică și cea bogată în zaharuri, grăsimi și fibre, dar hipocalorică, s-au asociat semnificativ cu simptomele de depresie și anxietate. Dieta bogată în zaharuri și săracă în grăsimi nu s-a asociat semnificativ statistic cu riscul de depresie și anxietate. Pentru dieta bogată în zaharuri, grăsimi și fibre, asocierile cu simptomele de tip anxios au fost pronunțate la persoanele cu vârste de minim 60 de ani.

Citește și:

Exit mobile version