STUDIU. Consumul de alcool în cantități mici nu protejează împotriva obezității și diabetului de tip 2

  • Health literacy



Consumul a 1-2 băuturi alcoolice pe zi nu protejează împotriva obezității sau a diabetului de tip 2. Din contră, persoanele care consumă mai mult de 14 băuturi săptămânal au un nivel ridicat de țesut adipos și un risc mai mare de a dezvolta obezitate și DT2. În același timp, nu există dovezi care să indice faptul că un consum moderat de alcool (7 sau mai puține băuturi alcoolice pe săptămână) poate conduce la îmbunătățirea stării de sănătate.

Datele provin dintr-un studiu publicat în Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism și contribuie la demontarea miturilor conform cărora consumul de alcool ar putea avea efecte benefice asupra organismului. Din ce în ce mai multe studii actuale indică nu numai faptul că alcoolul nu îmbunătățește sănătatea organismului ci și că nu există o cantitate sigură în ceea ce privește consumul.

abonare

Conform Institutului Național de Sănătate, consumul moderat de alcool înseamnă două sau mai puține băuturi pe zi în rândul bărbaților și una sau mai puține băuturi pe zi în rândul femeilor. Studiul a analizat date provenind de la peste 400.000 de participanți din U.K Biobank, cu scopul de a evalua efectele consumului de alcool, în funcție de doza servită, asupra obezității și diabetului de tip 2. Rezultatele au arătat asocieri mai puternice în rândul femeilor, comparativ cu bărbații, în ceea ce privește consumul a peste 14 băuturi alcoolice pe săptămână și riscul apariției obezității și diabetului de tip 2.

„Anumite cercetări anterioare au indicat faptul că persoanele care consumă alcool moderat pot avea șanse scăzute de a dezvolta obezitate sau diabet, în comparație cu cei care nu consumă alcool sau cei care consumă în exces. Cu toate acestea, studiul nostru arată că în populația generală nu există nicio astfel de protecție, nici în urma consumului slab, nici în urma consumului moderat (nu mai mult de o băutură standard pe zi). Sperăm ca studiul să ajute oamenii să înțeleagă riscurile asociate consumului de alcool, să poată informa viitoare ghiduri de sănătate publică și recomandări cu privire la consumul alcoolului” – afirmă pentru NewsMedical, Tianyuan Lu, PhD, McGill University, Québec, Canada.

Unul dintre cele mai cunoscute mituri cu privire la beneficiile alcoolului asupra sănătății face referire la consumul unui pahar de vin roșu. Un studiu publicat în jurnalul The Lancet, indică faptul că până și un consum moderat de alcool determină un risc semnificativ de boli cardiovasculare. Un studiu publicat în 2018, tot în The Lancet, a arătat că persoanele care beau mai mult de 100ml de alcool pur pe săptămână sunt supuși la un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare fatale. În același timp, un studiu recent publicat în Science Translational Medicine, demonstrează că persoanele care se înroșesc la față atunci când consumă alcool au un risc genetic crescut de boală coronariană.


Află ce spun studiile despre consumul de alcool și impactul asupra sănătății.


Nu doar riscul cardiovascular este vizat de consumul de alcool, acest obicei are un impact puternic și în apariția anumitor forme de cancer. Potrivit unui nou condus de International Agency for Research on Cancer (IARC), consumul de alcool se asociază cu 4% din cancerele diagnosticate în 2020. Cele mai des întâlnite cazuri de cancer asociate consumului de alcool sunt: cancerul cavității orale și faringelui (responsabil pentru 40,9% dintre cazuri), cancerul laringian, hepatic, esofagian, cancerul de sân, de colon și rect.

Infografic informații cheie consum alcool risc dezvoltare cancer

Citește și: