STUDIU. Consumul de alcool și tutun cresc riscul de moarte prematură la persoanele care obișnuiesc să adoarmă târziu noaptea

  • Health literacyIdentificarea factorilor de risc modificabili (care țin de stilul de viață), asociați cu creșterea mortalității și morbidității, poate duce la strategii noi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Cronotipul reprezintă expresia fenotipică a ritmului circadian înnăscut al unei persoane, referindu-se în principal la momentele zilei (variind de la dimineață până seara) când aceasta preferă să își desfășoare activitățile.

Noi date publicate în Chronobiology International arată că statul treaz până târziu are o influență minimă asupra duratei de viață a persoanelor caracterizate ca „păsări de noapte” (cei care preferă să stea până târziu). Analizarea datelor provenind de la aproximativ 23.000 de gemeni a indicat că oamenii incluși în grupul celor cu tendințe de a pierde nopțile au un risc de mortalitate ușor mai crescut, dar nesemnificativ comparativ cu cronotipul matinal. Însă acest risc este de fapt asociat în mare parte cu comportamentele dezvoltate de aceștia în timpul nopților pierdute, în special consumul de alcool și fumatul.

abonare

Așadar, principalii factori de risc sunt consumul de alcool și fumatul, nu cronotipul. Această observație a fost întărită și de faptul că nefumătorii nu au avut un risc crescut de mortalitate, în ciuda cronotipului. Cei care preferau sa stea până târziu erau de vârstă mai mică și cu o tendință mai crescută de a consuma mai mult alcool și de a fuma decât cei care se considerau persoane matinale, având și o durată a somnului mai mică de 8 ore.

cronotip afectare risc mortalitate
Image by jcomp on Freepik

Studiul din Chronobiology International este o continuare a unui alt studiu început în anul 1981, în Finlanda, care a monitorizat peste 23.000 de gemeni pe o perioadă de 37 de ani. La începutul studiului, în anul 1981, fiecare participant a fost rugat să aleagă afirmația care îl caracterizează cel mai bine:

  • Cu siguranță sunt o persoană matinală
  • Tind într-o oarecare măsură să fiu o persoană matinală
  • Cu siguranță sunt o persoană cu randament seara
  • Tind într-o oarecare măsură să am mai mult randament seara

Doar 10% din gemeni au declarat că sunt cu siguranță persoane cu randament seara, în timp ce 33% au declarat că tind să aibă au un randament mai crescut seara. Peste 29% din ei au spus că sunt cu siguranță persoane matinale, în timp ce 27,7% preferă oarecum diminețile pentru a își desfășura activitățile.

Noul studiu a început în anul 2018, cu evaluarea gemenilor participanți, pentru a determina câte persoane au decedat din rândul lor. Această evaluare a fost realizată prin compararea datelor furnizate de la nivelul registrelor naționale, cu înregistrarea a 8,728 de persoane decedate din rândul celor urmăriți.

După ajustarea datelor la nivelul de educație, consumul de alcool si tutun, indicele de masă corporală și durata somnului, s-a ajuns la concluzia că persoanele considerate „păsări de noapte” au un risc de moarte prematură mai mare cu 9%, comparativ cu persoanele care se trezesc devreme și s-au declarat mai productivi în prima parte a zilei.

Citește și: