Inițiativa 2035 fără tutun: „În România, copiii fumează în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene”

  • Health literacy



În data de 21 Martie 2018, cele peste 350 de organizații membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun – asociațiile medicale, academice, liderii facultăților de medicină și organizațiile de tineret și copii, au solicitat printr-un document de poziție, autorităților române, să inițieze modificările legislative care să adreseze situația de „urgență de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun în rândul adolescenților și tinerilor în România.

Pe baza datelor existente, furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică și preluate din ultimele studii în rândul acestor categorii de vârstă (GYTS 2013, HBSC 2014, Johns Hopkins 2016), în ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează în mod curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal.

abonare

De aceea, organizațiile membre ale Inițiativei 2035 Fără Tutun consideră că autoritățile române trebuie să intervină ferm și consecvent pentru accelerarea scăderii numărului de copii și tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Liderii și experții în sănătate susțin că: în urma adoptării acestei poziții clare și exprimate fără echivoc observăm, fără surprindere, asaltul agresiv cu iz comercial al industriei tutunului și al industriilor conexe. Campanii ale unor anumite canale media care beneficiază de diverse forme de sponsorizare din partea industriei tutunului sunt menite să blocheze și să discrediteze eforturile organizațiilor cu preocupare constantă pentru reducerea consumului de tutun în România.

Considerăm că este de datoria experților în sănătate publică care s-au alăturat voluntar acestei campanii să ia poziție față de aceste încercări și să reafirmăm determinarea membrilor Inițiativei 2035 Fără Tutun de a oferi fundamentarea științifică și medicală a propunerilor noastre.

În acest context, am observat tentativele de influențare a opiniei publice din România în a crede că diverse instituții europene din domeniul sănătății publice ar recomanda anumite tipuri de produse din tutun, mai precis produsele din tutun încălzit. Se face, în toate aceste comunicări publice, o confuzie intenționată și vădit co-interesată între diversele tipuri de produse din tutun, în încercarea evidentă de a profita de reglementări aparținând unora dintre aceste categorii sau de lipsa de reglementare a altora. Aceasta este o interpretare complet non-conformă cu realitatea și complet neadaptată la situația de sănătate publică a României.

Conform documentului, se menționează adesea, opinia așa-zis favorabilă pentru „noile” tipuri de produse de tutun, prin comparație cu cele „tradiționale” a autorităților de sănătate publică din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Liderii și experții în sănătate publică precizează cu referire la aceste afirmații, două aspecte relevante:

  1.  Regatul Unit înregistrează o prevalență a fumatului în rândul populației adulte de 15 % (față de aproape dublu în România);
  2.  Regatul Unit are unele din cele mai stricte reglementări la nivel european ale produselor din tutun, inclusiv în ceea ce privește  publicitatea, promovarea, sponsorizarea sau expunerea produselor din tutun (interzicere completă a afișării la locul de vânzare). Aceste reglementări stricte se aplică tuturor produselor din tutun, inclusiv formelor noi de livrare a nicotinei.

În aceste condiții, cele peste 350 de organizații non-guvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor și copiilor reînnoiesc solicitarea adresată Parlamentului și Guvernului României de adoptare de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun definite în mod cuprinzător, și de completare a legislației din domeniul controlului tutunului care adresează direct prevenirea expunerii la efectele nocive ale acestora.

Reafirmăm că avem obligația morală și legală de a crea un mediu social care să favorizeze opțiunea copiilor și adolescenților de a rămâne nefumători și de a reduce impactul dramatic curent al consumului de tutun în rândul acestei categorii de vârstă.

Pentru a vizualiza întregul document, faceți click aici.

Mai multe despre această inițiativă și situația consumului de tutun în rândul copiilor, în următorul interviu cu Ramona Brad, Director de proiect al Inițiativei 2035 Tobacco-Free Romania.

Informații despre noile dispozitive din industria tutunului și riscul la care se supun fumătorii, în următoarele articole:

CE SPUN STUDIILE: despre IQOS, sistemul de încălzire a tutunului

STUDIU. Reducerea numărului de țigări fumate într-o zi nu scade riscul cardiovascular. Ajută doar renunțarea completă la fumat

STUDIU. Fumat, colesterol, alcool, sare, fructe, legume, activitate fizică. Românii știu ce este sănătos, dar puțini aplică în viața de zi cu zi