STUDIU. Consumul a mai mult de 5 beri pe săptămână crește riscul de boli cardiovasculare fatale

  • Health literacy



Cu toții am auzit că un pahar de vin roșu în fiecare seară este benefic pentru sănătatea noastră. Din păcate aceste afirmații sunt doar pe jumătate adevărate. Deși consumul moderat de alcool scade riscul de atac de cord non-letal, un studiu publicat în jurnalul medical „The Lancet” a arată că persoanele care beau mai mult de 100ml de alcool pur pe săptămână sunt supuși la un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare fatale.

Studiul a analizat starea de sănătate a aproximativ 600.000 de consumatori de alcool, din 19 țări. Cercetătorii au ajuns la concluzia că 100ml de alcool (echivalentul a 5 porții de vin de 175ml sau 5 halbe de bere) pe săptămână este cantitatea maximă care poate fi consumată de persoanele de peste 40 de ani, fără a se supune la un risc crescut de accident vascular cerebral, anevrism arterial (dilatare patologică a unei artere), insuficiență cardiacă și moarte.

abonare

Studiul a mai arătat că există o corelație între cantitatea de alcool consumată și speranța de viață a persoanelor de peste 40 de ani:

„O persoană de 40 de ani care bea mai mult de 3 pahare de vin pe seară pierde doi ani din viață”, a declarat David Spiegelhalter, profesor la Universitatea din Cambridge, pentru The Guardian.

Potrivit autorilor studiului, fiecare unitate (10ml) de alcool pur peste cei 100ml recomandați scade speranța de viață cu 15 minute, efect similar cu cel al unei țigări.

Așa cum am amintit, consumul moderat de alcool poate reduce riscul de atac de cord non-letal. Totuși, dr. Angela Wood, principalul autor al studiului, atrage atenția că bolile cardiovasculare asociate cu excesul de alcool prezintă un pericol major de sănătate.

Potrivit Raportului Organizației Mondiale a Sănătății privind efectele alcoolului asupra sănătății, fiecare român de peste 15 ani a consumat în medie 12,7 litri de alcool în 2016, adică aproximativ 250ml de alcool pur pe săptămână. Datele colectate în timpul studiului au arătat că persoanele de peste 40 de ani care consumă o asemenea cantitate de alcool au o speranță de viață cu 1-2 ani mai mică decât persoanele care beau mai puțin de 100ml de alcool pe săptămână.

Efectele negative ale consumului de alcool nu se limitează la cele cardiovasculare. Un studiu efectuat de Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a arătat că între 5 și 6% dintre noile cancere apărute și decesele cauzate de cancer la nivel global sunt atribuite consumului de alcool.

Potrivit acestui studiu, consumul de alcool, slab, moderat sau în cantități mari, duce la creșterea riscului de a dezvolta mai multe  tipuri de cancere, incluzând cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul esofagian și cancer al gâtului sau al capului.

Articole recomandate:

Alcoolul provoacă modificări genetice ireversibile în ADN-ul celulelor stem, crescând riscul de apariție a cancerului

Consumul de alcool este direct legat de apariția cancerului

Fumat, colesterol, alcool, sare, fructe, legume, activitate fizică. Românii știu ce este sănătos, dar puțini aplică în viața de zi cu zi