Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat primul studiu despre povara cancerului la sân și beneficiile unui program de screening în România

  • Acces la inovație



Coaliția pentru Sănătatea Femeii a lansat astăzi studiul „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investigației într-un program de screening pentru cancerul de sân”, realizat în perioada mai-septembrie 2017, de echipa de consultanță Deloitte. Studiul reprezintă prima analiză socio-economică privitoare la impactul pe care cancerul de sân îl are asupra femeilor din România, dar și asupra sistemului medical și economic al țării noastre.

Datele cheie ale studiului:

abonare
  • se estimează că în 2017 vor fi diagnosticate 7.449 noi cazuri de cancer la sân în România
  • 21 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân în fiecare zi, aproximativ una la fiecare oră
  • 3.468 de femei mor anual din cauza cancerului la sân, aproximativ una la fiecare 3 ore
  • fiecare femeie decedată în urma cancerului la sân pierde aproximativ 13 ani de viață
  • distanța medie traversată de o femeie pentru a beneficia de investigații superficiale sau tratament pentru cancerul la sân este de aproximativ 69 km. 13,8% dintre paciente călătoresc mai mult de 200 km.

În momentul actual, 50% din cazurile noi de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadii avansate de boală (III, IV și necunoscut) și 40% în stadii inițiale de boală(0-II). În urma implementării unui program de screening peste 80% din cazurile noi de cancer de sân ar putea fi descoperite în stadii inițiale de boală (0, I și II), ceea ce înseamnă o rată de supraviețuire la 5 ani de 93-100% și costuri mai mici de tratament.

Potrivit studiului „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investigației într-un program de screening pentru cancerul de sân” costurile totale generate de cancerul de sân pentru bugetul național la nivelul anului 2017, au fost de peste 1,2 miliarde lei, ceea ce reprezinta 0,16% din PIB, pentru un număr de circa 115.000 paciente care au sau au avut cancer de sân. Deloitte a analizat costurile medicale, pe cele societale, generate de concediile medicale, prestațiile sociale pentru handicap, productivitatea pierdută prin incapacitate temporară de muncă, handicap și deces prematur la vârsta activă și costurile adiacente ale aparținătorilor pacientelor. Studiul a evidenţiat faptul că 70% din costurile generate de cancerul de sân sunt costuri societale și doar 30% sunt costuri medicale.

Deși punerea în aplicare a unui program național de screening pentru cancerul la sân va necesita o investiție semnificativă (aproximativ 29 de milioane de Euro pe an), beneficiile implementării unui astfel de program sunt atât de natură financiară. În primii 10 ani de la implementare, mortalitatea cauzată de cancerul la sân ar scădea cu 10% , iar şansele de supraviețuire pentru o femeie cu cancer de sân ar crește cu 30%. Mai mult, costul mediu de tratament oncologic pentru o pacientă cu cancer de sân ar scădea cu 18%, ceea ce ar aduce economii importante la bugetul sănătății.

Este de asemenea important de menţionat că în urma implementării unui program de screening, se câştigă aproximativ 28.300 de ani-viaţă, ceea ce înseamnă contribuţii suplimentare – financiare, sociale şi umane – către societate.

România este una din puținele țări europene care nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân. Acest studiu fundamentează din punct de vedere socio-economic introducerea unui astfel de program care, dincolo de aspectele financiare, ar reduce semnificativ decalajul României față de țările dezvoltate în ceea ce privește managementul public al cancerului de sân.

Studiul a utilizat date provenind de la instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul sănătăţii, iar estimările realizate acoperă o perioadă de 10 ani, avându-se în vedere intervalul de analiză 2018-2027, anul de bază fiind 2017.

Urmărește mai jos declarațiile vorbitorilor prezenți la evenimentul de lansare al studiului „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investigației într-un program de screening pentru cancerul de sân”:

Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, inițiatorul Coaliției pentru Sănătatea Femeii, vorbește despre rolul studiului și despre impactul screeningului pentru cancerul la sân asupra societății românești:

 

Irina Popovici, Senior Manager Deloitte România, explică principalele rezultate ale studiului efectuat de Deloitte.

 

Dr. Adrian Pană, specialist în sănătate publică și co-autor al studiului, vorbește despre beneficiile screeningului pentru cancerul la sân:

Infograficele de mai jos prezintă datele cheie ale studiului „Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investigației într-un program de screening pentru cancerul de sân”: 

Coaliția pentru Sănătatea Femeii a fost inițiată de Fundația Renașterea, împreună cu Centrul pentru Inovație în Medicină, ca partener strategic.

Alte articole despre cancerul la sân:

Ce spun experții prezenți la Media Educațion Event despre viitorul program național de screening pentru cancerul la sân din România

Roche a lansat canceruldesan.ro prima platformă online dedicată exclusiv informațiilor despre cancerul la sân

Ministerul Sănătății a anunțat lansarea primului program de screening pentru cancerul la sân