Consumul excesiv de xylitol, un înlocuitor al zahărului, crește riscul de boli cardiovasculare
Andra Păun
Există o corelație semnificativă întrexylitol, un substituent al zahărului foarte răspândit în întreaga lume și o incidență crescută a afecțiunilor cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale (AVC).Această descoperire evidențiază necesitatea desfășurării de cercetări extinse în vederea evaluării pe termen lung a siguranței xylitolului și a altor substituenți ai zahărului.
Xylitolul, un îndulcitor fără calorii, este utilizat frecvent în bomboane fără zahăr, gume de mestecat, produse de patiserie și produse de îngrijire orală, precum pasta de dinți. În ultimul deceniu, popularitatea substituenților zahărului a crescut, aceștia fiind promovați ca alternative sănătoase pentru gestionarea obezității și diabetului. Cu toate acestea, riscurile asociate cu aceste substanțe nu au fost analizate mai detaliat.
Un studiu condus de cercetători de la Cleveland Clinic, publicat în European Heart Journal, a asociat xylitolul cu un risc crescut de infarct miocardic și AVC. Analiza a implicat peste 3.000 de pacienți din SUA și Europa. Rezultatele lor au arătat că pacienții cu cele mai ridicate niveluri de xylitol în sânge prezintă un risc semnificativ de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii trei ani. În mod specific, o treime dintre acești pacienți au o probabilitate mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge.
Pentru a valida aceste rezultate, au fost efectuate teste preclinice care au demonstrat că xylitolul crește riscul de tromboză. De asemenea, a fost monitorizată activitatea plachetară la indivizii care au consumat o băutură îndulcită cu xylitol, comparativ cu o băutură îndulcită cu glucoză. Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a capacității de coagulare imediat după ingestia de xylitol, în timp ce glucoza nu a produs același efect.
„Acest studiu arată din nou necesitatea imediată de a investiga alcoolii zaharici și îndulcitorii artificiali, pe măsură ce continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul”- afirmă Stanley Hazen, conducătorul echipei de cercetare.
Nu este necesar ca oamenii să evite complet produsele cu xylitol, însă trebuie să fie atenți la riscurile asociate unui consum prea mare. Image by Alexa from Pixabay
Cercetarea se bazează pe descoperirile anterioare ale aceleiași echipe, care au asociat eritritolul, un alt alcool zaharic, cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Deși xylitolul este mai puțin răspândit decât eritritolul în produsele keto sau fără zahăr din SUA, este utilizat frecvent în alte țări. Viitoarele cercetări sunt esențiale pentru a oferi clarificări și pentru a ghida posibile reglementări privind utilizarea xylitolului și a altor îndulcitori.