STUDIU. Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

  • Prevenție



Incidența accidentului vascular este într-o continuă creștere în rândul persoanelor sub 55 de ani, mai ales în țările dezvoltate. Această observație a fost atribuită factorilor de risc tradiționali asociați accidentului vascular care apare la persoanele mai în vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, obezitatea, fumatul și boala arterială coronariană. În ciuda acestei asocieri, a fost observată o creștere a evenimentelor vasculare cerebrale în lipsa acestor factori de risc, mai ales la femeile care nu suferă de diabet zaharat sau hipertensiune arterială.

Într-un studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, cercetătorii au ajuns la concluzia că există și alți factori de risc implicați în producerea accidentelor vasculare, pe lângă cele cunoscute, cum ar fi migrena, bolile autoimune și trombofilia, mai ales în rândul persoanelor cu vârsta sub 35 de ani.

abonare

Aceste descoperiri noi pot oferi informații suplimentare despre cauza dublării incidenței accidentelor vasculare la persoanele sub 45 de ani și scăderea acestora la cei cu vârste mai înaintate. În producerea accidentului vascular cerebral la persoanele de sex feminin au fost implicați mai mulți factori de risc comparativ cu cele de sex masculin.

Cei mai importanți factori de risc care au afectat populația tânără au fost: migrena, la 20% din bărbații incluși în studiu, respectiv la 35% din femei, împreună cu afectarea valvulară atât la persoanele de sex masculin, cât și la cele de sex feminin, cât și insuficiența renală la bărbați, respectiv bolile autoimune la femei.

Contribuția acestor factori de risc a scăzut cu vârsta, impactul lor scăzând la cei cu vârste peste 44 de ani. Hipertensiunea arterială a devenit cel mai important factor de risc, fiind mai întâlnit odată cu procesul de îmbătrânire.

“Cu cât sunt mai tineri în momentul accidentului vascular cerebral, cu atât este mai probabil ca acesta să se datoreze unui factor de risc netradițional”, a declarat autorul Michelle Leppert, MD, profesor asistent de neurologie la University of Colorado School of Medicine, într-un articol publicat în Medscape.

doctor-imagini-rmn-cerebral
Image by Freepik

În studiul retrospectiv de tip caz-control a fost folosită baza de date All Payer Claims Colorado, între anii 2012 și 2019. Cercetătorii au identificat indexul accidentelor vasculare la adulții tineri (cu vârste între 18-55 de ani), fiind incluse 2618 cazuri de accident vascular și 7827 de persoane de control. Persoanele au fost studiate comparativ în funcție de vârstă, sex, tipul asigurării și perioada de dinaintea accidentului vascular. Au fost identificați toți factorii de risc tradiționali, cât și cei netradiționali, de la înregistrarea în baza de date până când a avut loc accidentul vascular cerebral.

La persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-34 de ani, apariția accidentelor vasculare a fost asociată cu factori de risc netradiționali vs cei tradiționali la bărbați (31% vs. 25%), respectiv la femei (43% vs. 33%). Migrena, cel mai important factor de risc în apariția accidentelor vasculare cerebrale, a fost prezentă la 20% din bărbați și la 35% din femei. Printre persoanele de control, 52% și 34% dintre femei au avut cel puțin un factor de risc tradițional, respectiv netradițional comparativ cu 48% și 22% la bărbați. Contribuția factorilor de risc tradiționali a atins un vârf la vârste între 35 și 44 de ani, hipertensiunea arterială fiind cel mai importantă.

Alți factori de risc care pot contribui la apariția accidentelor vasculare la persoanele tinere sunt: cancerul, HIV, hepatita, vasculita, siclemia și factorii hormonali la femei, cum ar fi folosirea contraceptivelor, sarcina sau perioada post-partum.

Acesta este primul studiu care să demonstreze riscul pe care îl au persoanele care suferă de migrene în a face un accident vasculare cerebral, deși în studii anterioare a fost arătată legătura dintre cele două patologii. Sunt necesare însă studii mai amănunțite legate de factorii de risc netradiționali și fiziopatologia prin care aceștia duc la accidente vasculare sunt utile în viitor pentru a putea dezvolta intervenții țintite, cât și programe de prevenție și screening.

Citește și: