Grupa de sânge A, asociată cu un risc mai ridicat de accident vascular cerebral la persoanele cu vârste de sub 60 ani

  • Health literacyPersoanele care au grupa de sânge A1 au un risc cu 16% mai ridicat de a suferi un accident vascular cerebral precoce (early-onset stroke, EOS) decât cele care au alte grupe de sânge, conform unui studiu publicat în Neurology. Subgrupul de sânge O1 a fost asociat cu un risc cu 12% mai scăzut de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) la vârste active (sub 60 de ani). Asocierile dintre grupele sanguine şi EOS sunt mai puternice decât cele cu un AVC tardiv (late-onset stroke, LOS). Aceste rezultate indică o importanță mai ridicată a factorilor protrombotici la vârste mai tinere.

A fost realizată o meta-analiză care a inclus 48 de studii de asociere la nivelul întregului genom (genome-wide association study, GWAS) realizate pentru a evalua factorii implicați în riscul de accident vascular cerebral cu debut precoce. Aceste studii fac parte din Consorțiul pentru Accidentul Vascular Cerebral cu Debut Precoce (The Early Onset Stroke Consortium, EOSC), care presupune un parteneriat între echipe de cercetare din America de Nord, Europa, Japonia, Australia și Pakistan.

abonare

Populaţia de participanţi analizată a fost variată din punct de vedere etnic şi a curprins persoane cu vârste între 18 şi 59 de ani, dintre care aproape 17 000 au reprezentat cazuri de AVC, iar aproximativ 600 000 de participanţi au alcătuit grupul de control. Analiza a fost realizată pentru subgrupele de sânge ale sistemului ABO, reprezentate de A1, O1, A2, B, O2, fiecare dintre acestea fiind caracterizată de un anumit polimorfism uninucleotidic.

Au fost identificate două variante genetice legate de subgrupurile sanguine A1 și O1 care se asociază puternic cu riscul de EOS. Subgrupa de sânge O1 a avut efect protector mai mare pentru EOS față de LOS, iar subgrupul sanguin A1 s-a asociat mai puternic cu riscul ridicat de EOS față de LOS. Riscul genetic de trombembolism venos este mai crescut pentru EOS decât pentru LOS.

Grupa de sânge A, asociată cu riscul crescut de accident vascular cerebral precoce
Sursa foto: Pixabay

Riscul de AVC legat de grupa de sânge evidenţiat de această meta-analiză este mai scăzut față de cel determinat de fumat și hipertensiune arterială. Acești factori sunt în continuare principalele ținte pentru intervenții de prevenţie, fiind modificabili prin schimbarea stilului de viaţă şi/sau terapie medicamentoasă.

De ce se asociază grupa de sânge cu riscul de accident vascular cerebral?

Grupurile de sânge non-O sunt asociate cu o varietate de boli şi fenotipuri, printre care şi tromboza arterială şi venoasă. Persoanele care au un grup sanguin diferit de O au un nivel plasmatic crescut al factorului von Willebrand şi al factorului VIII al coagulării, iar subgrupa A1 are cele mai mari concentraţii ale acestor doi factori. Locusul ABO se asociază, de asemenea, cu nivelul circulant şi al altor glicoproteine, precum factorul de necroză tumorală, E-selectina solubilă, P-selectina, molecula 1 de adeziune intracelulară şi trombomodulina.

Acesta este unul dintre puținele studii care evaluează riscul de AVC la persoanele mai tinere de 60 de ani, fiind necesare investigații aprofundate pentru a înțelege particularitățile acestui subgrup de pacienți. De asemenea, o alta direcție de studiu este reprezentată de modul în care grupul sanguin interacționează cu alți factori de risc pentru a favoriza apariția accidentului vascular cerebral și identificarea grupurilor cu cel mai ridicat risc, prin existența concomitentă a acestor factori.

Citeşte şi: