Noi variante genetice care cresc riscul de cancer pulmonar, identificate prin cel mai amplu studiu GWAS care a inclus populații diverse

  • Medicina personalizată



Noi gene care conferă susceptibilitate la apariţia cancerului pulmonar au fost identificate într-un studiu desfăşurat în cadrul Baylor College of Medicine. Acesta este cel mai mare studiu de asociere la nivelul întregului genom (genome-wide association study, GWAS) desfăşurat vreodată pe o populaţie diversă, de origine europeană, africană şi din estul Asiei. Rezultatele au fost publicate în Nature Genetics.

Descrierea şi înţelegerea factorilor de risc genetici specifici permit identificarea acelor persoane care au un risc mai ridicat decât populaţia generală de a dezvolta cancer pulmonar. Aceste informaţii contribuie la iniţierea unor acţiuni preventive la persoanele care au un fond genetic asociat cu susceptibilitatea la boală. La nivel individial, identificarea unor factori de risc reprezintă o motivaţie mai puternică de a adopta comportamente de prevenţie a dezvoltării cancerului pulmonar sau de depistare precoce, precum: evitarea altor factori de risc adiţionali, precum fumatul, vizite regulate la medic şi investigaţii paraclinice frecvente pentru a surprinde o eventuală neoplazie la debut.

abonare

Cele mai importante rezultate şi concluzii ale studiului:

  • au fost identificate 5 noi gene asociate cu cancerul pulmonar;
  • pentru genele deja cunoscute drept implicate în dezvoltarea neoplasmelor pulmonare, 10 noi variante au fost depistate;
  • 24 de asocieri descrise în literatură au fost validate pe populaţiile diverse incluse;
  • variantele rare asociate cu cancerul pulmonar au tendinţa de a fi specifice fiecărei populaţii;
  • majoritatea genelor implicate în susceptibilitatea la cancer pulmonar sunt implicate în căi moleculare care implică răspunsul imun şi răspunsul celular la stres;
Cel mai mare studiu de asociere la nivelul întregului genom identifică noi factori de risc pentru cancerul pulmonar
Sursa foto: Pixabay

Au fost incluşi în studiu 61 000 de pacienţi cu cancer pulmonar şi 1 milion de persoane în grupul de control, reprezentând populații diverse din Europa, Africa şi Asia de Est. Până în prezent, factorii genetici implicaţi în riscul de boală au fost intens investigaţi la persoanele cu descendent european, însă populaţiile de origine asiatică sau africană au fost mai puţin reprezentate în astfel de studii în trecut.

Cum pot contribui aceste rezultate la identificarea unor terapii pentru pacienţii cu cancer pulmonar?

Un exemplu concret pentru a răspunde la acestă întrebare este gena IRF4, care este cunoscută drept implicată în riscul de dezvoltare a melanomului. Acest studiu a identificat pentru prima dată asocierea acestei gene cu cancerul pulmonar. Gena IRF4, împreună cu alte gene identificate în studiu, promovează apariţia leziunillor la nivelul ADN-ului. Această categorie de gene poate fi ţintă terapeutică pentru inhibitorii PARP, care previn celulele maligne să repare leziunile ADN-ului. De asemenea, genele identificate pot fi utilizate pentru a studia răspunsul la imunoterapie, care funcţionează cel mai bine asupra tumorilor cu încărcătură mutaţională ridicată (TMB).

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Chiar şi în contextul depistării unui număr ridicat de biomarkeri la nivelul acestor neoplazii, identificarea terapiei optime pentru fiecare pacient în parte reprezintă în continuare o provocare.  Pentru a asista alegerea unui tratament pentru pacienţii cu cancer pulmonar, fundaţia LUNGevity a lansat platforma Rare Mutations and Fusions Lung Cancer Patient Gateway. Studiul desfăşurat în cadrul Baylor College of Medicine contribuie la înţelegerea aprofundată a geneticii dezvoltării acestei neoplazii, cu potenţiale implicaţii clinice în viitor.

Citeşte şi: