STUDIU. Risc crescut de AVC în rândul adulților ai căror mame au avut hipertensiune arterială în timpul sarcinii

  • Health literacy



Un studiu observațional, prezentat recent în cadrul conferinței ESC Heart & Stroke 2021, a identificat o incidență crescută a accidentului vascular cerebral (AVC) la persoanele ale căror mame au avut hipertensiune arterială sau pre-eclampsie în timpul sarcinii. 5,8 milioane de persoane au fost incluse în această cercetare, care a implicat o perioadă de follow-up de peste 41 de ani.

„Descoperirile noastre indică faptul că tulburările hipertensive din timpul sarcinii sunt asociate cu riscuri crescute de accident vascular cerebral și, potențial, de boli cardiace la descendenți până la vârsta de 41 de ani”, a declarat autorul studiului, Dr. Fen Yang, Institutul Karolinska, Stockholm, Suedia. „Sunt necesare studii cu urmărire mai îndelungată a evoluției pentru a confirma rezultatele și pentru a îmbunătăți înțelegerea posibilelor mecanisme care stau la baza acestora.”

Cercetările anterioare au sugerat că copiii expuși la tulburări hipertensive materne în timpul gestației au risc crescut de naștere prematură, restricție de creștere intrauterină și factori de risc cardiovascular, inclusiv hipertensiune arterială, obezitate și diabet mai târziu în viață. Însă dovezile pentru o legătură directă între hipertensiunea arterială gestațională și bolile cardiovasculare severe sunt limitate. Acest amplu studiu a explorat această legătură, axându-se pe bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral.

abonare

Studiul a inclus populația din registrele naționale a două țări europene. S-au urmărit nașterile de feți vii din Suedia între anii 1973-2014, respectiv Finlanda între anii 1987-2014, pentru a depista copiii care au urmat să dezvolte boli cardiace ischemice sau accident vascular cerebral până în anul 2014. Au fost identificate tulburările hipertensive din sarcină, inclusiv hipertensiune arterială (debutând înainte sau în timpul sarcinii) și preeclampsie (hipertensiune arterială asociată de afectare de organ).

Cercetătorii au analizat prevalența și impactul bolilor cardiace ischemice și ale accidentului vascular cerebral legate de condițiile de hipertensiune arterială din timpul sarcinii. Analizele au fost repetate după excluderea copiilor cu naștere prematură sau restricție de creștere fetală, ambele fiind asociate oricum cu risc crescut de boli cardiovasculare. Au fost efectuate analize și între frați pentru a controla efectul potențial al factorilor genetici și familiali.

Dintre cei peste 5,8 milioane de nou-născuți incluși în studiu, 3,76% s-au născut din mame cu tulburări hipertensive pe parcursul sarcinii. În timpul celor 41 de ani de urmărire a evoluției, 0,04% dintre descendenți au fost diagnosticați cu boală cardiacă ischemică, respectiv 0,09% au fost diagnosticați cu accident vascular cerebral.

Descendenții expuși la HTA maternă în sarcină au prezentat risc crescut de 29% de boli cardiace ischemice, respectiv 33% de accident vascular cerebral (AVC). Asocierea HTA materne cu cele două afecțiuni a fost independentă de nașterea prematură și de restricția de creștere fetală.

În analizele efectuate asupra fraților, asocierea hipertensiunii arteriale gestaționale s-a menținut pentru accidentul vascular cerebral, dar nu și pentru boala cardiacă ischemică. Aceste rezultate sugerează faptul că factorii genetici sau de mediu au fost principalii care au contribuit la asocierea dintre tulburările hipertensive din sarcină și riscul de boli cardiace ischemice. Cu toate acestea, riscul crescut de accident vascular cerebral a persistat, indicând posibilitatea unor efecte intrauterine directe.

Dr. Fen Yang a concluzionat: „Acesta a fost unul dintre foarte puținele studii în acest domeniu și sunt necesare mai multe cercetări. A fost un studiu observațional, astfel că nu putem trage concluzii despre cauzalitate. Dacă descoperirile noastre vor fi susținute de studii suplimentare, ar putea fi luate măsuri pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la descendenții expuși la tulburări hipertensive în sarcină – de exemplu, concentrându-ne asupra sănătății mamei și examinând copiii pentru factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială la începutul vieții.”

HTA în sarcină – o problemă pentru mamă și făt

Hipertensiunea arterială reprezintă cea mai frecventă problemă medicală întâlnită în timpul sarcinii, complicând până la 10% din sarcini. HTA în timpul sarcinii afectează organismul în moduri diferite decât în mod normal. Femeile cu complicații hipertensive ale sarcinii prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, boli metabolice, accident vascular cerebral și boli renale severe mai târziu în viață.

Complicațiile sarcinii nu afectează însă numai sănătatea mamei pe termen lung, ci și sănătatea fătului imediat după naștere și până la vârsta adultă. Sănătatea fătului până la vârsta adultă poate fi influențată în cursul procesului de dezvoltare intrauterină, când fătul este expus la insulte care îl vor afecta în cele din urmă și vor crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, boli coronariene, boli metabolice și renale cronice la vârsta adultă.

Unele dintre mecanismele prin care insultele fetale din timpul sarcinii programează riscul crescut de boli cardiovasculare mai târziu în viață s-ar putea datora creșterii nivelului glucocorticoizilor, stresului oxidativ, activării sistemului nervos simpatic, inflamației, endotelinei, nefrogenezei și modificărilor asupra sistemului renină-angiotensină-aldosteron.

Citește și: