STUDIU. Simptomele depresive pot preceda accidentul vascular cerebral: 34% dintre persoanele care au suferit AVC aveau deja depresie

  • Health literacy



Depresia post-accident vascular cerebral (AVC) este un fenomen frecvent întâlnit în practica medicală, o treime dintre supraviețuitorii evenimentului neurologic acut fiind diagnosticați cu tulburare depresivă asociată AVC. Un studiu recent, publicat în jurnalul Neurology, arată că o proporție dintre persoanele care se confruntă cu un AVC raportau deja simptome depresive cu câțiva ani înainte de accidentul vascular cerebral, sugerând probabil debutul procesului patologic. De asemenea, datele indică faptul că simptomatologia depresivă se accentuează ulterior accidentului vascular cerebral.

„Depresia nu este doar o problemă post-accident vascular cerebral, ci și un fenomen pre-accident vascular cerebral. Nu este clar dacă aceste modificări pre-AVC pot fi utilizate pentru a prezice cine va avea un accident vascular cerebral, ipoteza trebuie investigată în studii ulterioare. (…) Studiul sugerează că deși intensificarea simptomelor depresive înainte de AVC nu este întotdeauna detectabilă la nivel clinic, chiar și o creștere ușoară, în special degradarea stării de spirit și agravarea simptomelor legate de oboseală, poate fi un semnal al unui accident vascular cerebral care este pe cale să apară”, a declarat Maria Blöchl, autoarea studiului, University of Münster, pentru publicația Sciencedaily.com.

Au fost înrolate în studiu peste 10.000 de persoane cu vârsta medie de 65 ani care nu aveau antecedente de AVC, fiind urmărite pe termen lung – timp de 12 ani. În această perioadă, 425 de participanți au suferit un accident vascular cerebral, iar rezultatele lor au fost comparate cu cele ale unui grup de control ce a cuprins aproximativ 4.000 de persoane fără antecedente de AVC. Pe perioada studiului, toți participanții au completat la fiecare 2 ani un chestionar de screening pentru depresie, ce evalua dacă aceștia au experimentat simptome depresive în ultimele 2 săptămâni.

abonare

Cu șase ani înainte de AVC, atât persoanele care au trecut ulterior printr-un AVC, cât și cele care nu experimentaseră un astfel de eveniment neurologic, au raportat scoruri similare în ceea ce privește simptomatologia depresivă. Scorurile au început să crească la grupul care a dezvoltat ulterior un AVC cu aproximativ 2 ani înainte de acesta și au continuat să crească post-AVC până la 10 ani. Prin comparație, simptomele depresive raportate de persoanele care nu experimentaseră un AVC au rămas relativ constante pe perioada studiului. Pe de altă parte, analiza nu a luat în considerare și posibilitatea ca unii participanți să fi urmat tratament antidepresiv care ar fi putut să le amelioreze simptomatologia depresivă post-AVC.

Evaluarea proporției în care participanții sufereau de depresie clinică a evidențiat următoarele:

  • înainte de AVC, 29% dintre persoanele care erau pe cale să aibă un accident vascular cerebral au îndeplinit criteriile pentru tulburare depresivă, comparativ cu 24% dintre cei care nu au suferit un AVC;
  • la momentul accidentului vascular cerebral, 34% dintre persoanele care au suferit evenimentul acut îndeplineau criteriile clinice pentru depresie, comparativ cu 24% dintre cei care nu au avut AVC;
  • aceste proporții au rămas aproximativ aceleași la șase ani după accidentul vascular cerebral.

Creier

Aceste rezultatele sugerează faptul că modificările de tip depresiv de dinaintea unui AVC sunt mai degrabă subtile și nu întotdeauna ușor de detectat în practică. Cele mai notabile diferențe în ceea ce privește manifestările depresive între supraviețuitorii unui AVC și grupul care nu a suferit un AVC au fost raportate în simptomele legate de dispoziție și fatigabilitate. Totodată, rezultatele ilustrează importanța monitorizării simptomelor depresive pe parcursul îngrijirilor medicale de termen lung ale pacienților cu istoric de AVC.

Citește și: