STUDIU. De ce apare migrena în timpul menstruației: nivelul de estrogen și neurotransmițătorul CGRP. Implicații terapeutice

  • Health literacy



Chiar înainte sau în timpul menstruației, multe femei suferă de migrenă, ceea ce le afectează adițional activitatea și se adaugă la povara lunară. Însă cauzele moleculare nu erau clar înțelese, ceea ce a făcut ca o echipă de la Charité – Universitätsmedizin Berlin să pornească un studiu care să elucideze mecanismele. Concluzia – femeile care experimentează migrene pre și în timpul menstruației au niveluri ridicate de CGRP (peptida legată de gena calcitoninei), un neurotransmițător implicat în apariția migrenei. Rezultatele au fost publicate în Neurology.

De trei ori mai multe femei suferă de migrenă comparativ cu bărbații. Episoadele tind să se aglomereze în jurul perioadei menstruale, când sunt și mai severe. Același lucru este valabil și la debutul menopauzei. În multe cazuri, simptomele se ameliorează în timpul sarcinii, iar frecvența migrenelor scade treptat după menopauză.

abonare

Ipoteza de lucrusevrajul de estrogen, care sugerează că o scădere a concentrațiilor plasmatice de estrogen poate declanșa atacuri de migrenă. În conformitate cu această ipoteză, frecvența migrenei și severitatea durerii sunt mai mari în jurul fazei menstruale.

„Modelele animale sugerează că fluctuațiile hormonilor feminini, în special estrogenul, duc la o eliberare crescută a CGRP în creier. Este o substanță care se găsește în mod natural în organism, iar atunci când o persoană are un atac de migrenă, nivelul de substanță eliberată crește, dilatând semnificativ vasele de sânge din creier. Acest lucru provoacă un răspuns inflamator care ar putea fi unul dintre motivele din spatele durerilor de cap severe pe care oamenii le experimentează odată cu migrena”, a explicat conducătorul studiului, Dr. Bianca Raffaelli, de la Centrul pentru Cefalee din cadrul Departamentului de Neurologie Experimentală din campusul Charité Mitte.

Un total de 180 de femei au fost studiate și împărțite în 3 grupuri de intervenție (persoane cu migrenă episodică și ciclu menstrual regulat, persoane cu migrenă episodică și care luau anticoncepționale orale combinate – estrogen/progesteron, persoane cu migrenă episodică în faza postmenopauză) și 3 grupuri de control (fiecare grup având 30 de persoane) pentru a determina legătura dintre hormonii feminini și eliberarea de CGRP.

Etapele ciclului menstrual (ovarian și uterin)
Uterul și ovarul trec printr-o serie de transformări, strâns interconectate de-a lungul ciclului menstrual, care permit ovulația și nidarea ovulului fecundat. Sursa foto – Isometrik. Ciclul menstrual implică mai multe etape, desfășurarea corectă a fiecăreia fiind esențială pentru concepție. În faza foliculară, la nivelul ovarului se dezvoltă ovulul, sub influența hormonilor precum FSH și LH (etapa pre-ovulatorie). După aproximativ 14 zile, are loc ovulația (sau etapa ovulatorie a fazei foliculare), care reprezintă eliberarea ovulului din ovar în trompele uterine. În această perioadă, poate avea loc concepția, iar ovulul fertilizat începe procesul de embriogeneză, ajunge în uter și se implantează, conducând la o sarcină. Dacă fecundarea nu are loc, urmează faza luteală, în care corpul galben, structura restantă în ovar după expulzia ovulului, care produce progesteron, involuează, iar scăderea nivelului hormonal conduce la menstruație (eliminarea stratului intern al uterului, urmată de regenerarea acestuia pentru următorul ciclu).

Nivelurile CGRP au fost testate la persoanele cu migrenă și ciclu menstrual regulat de două ori în timpul ciclului, o măsurătoare fiind efectuată în timpul menstruației și cealaltă în timpul ovulației. Când datele au fost comparate cu cele ale femeilor care nu suferă de migrene, a devenit clar că persoanele cu migrenă au concentrații semnificativ mai mari de CGRP în timpul menstruației decât cele fără. S-a observat că atunci când nivelurile de estrogen scad imediat înainte de începerea perioadei menstruale, femeile cu migrenă eliberează mai mult CGRP. Acest lucru ar putea explica de ce acestea suferă mai multe episoade acute de migrenă chiar înainte și în timpul fazei menstruale.

În cazul celorlalte două grupuri de intervenție, nivelurile de CGRP au fost similare cu cele ale grupurilor de control, ceea ce a dus la concluzia ca nivelul de CGRP depinde de nivelul de estrogen. În grupul care lua contraceptive orale nu a fost observată aproape nicio fluctuație a nivelului de estrogen, iar concentrațiile CGRP au fost uniforme pe parcursul „ciclului artificial” cauzat de medicație, cu niveluri comparabile observate atât la femeile cu migrenă, cât și la femeile sănătoase.

Implicații pentru tratament

Începând cu anul 2018, patru anticorpi monoclonali (mAbs) care țintesc CGRP au fost aprobați în Uniunea Europeană pentru prevenirea migrenelor și durerilor cronice severe de cap, ultimul fiind aprobat condiționat la începutul lui 2022:

Astfel de studii ar putea determina dacă terapiile deja aprobate funcționează diferit în faze hormonale distincte, administrarea putând fi personalizată și în funcție de faza ciclului menstrual. În plus, studiul ar putea reprezenta un important punct de pornire pentru dezvoltarea sau reclasificarea unor terapii țintite pentru migrenă.

Echipa intenționează de asemenea să studieze ce alte procese fiziologice sunt influențate de ciclul menstrual și cum pot acestea influența sau contribui la apariția migrenei.

„Datele vor trebui în continuare confirmate de studii mai ample, dar constatările noastre sugerează că eliberarea CGRP depinde de starea hormonală la om, așa cum se întâmplă în cazul modelelor animale. Medicația anticoncepțională și sfârșitul menopauzei aduc, de fapt, o ușurare pentru unele femei cu migrenă. Dar, după cum arată și studiul nostru, există femei care suferă de migrenă chiar și fără fluctuații hormonale. Bănuim că alte procese din organism joacă un rol în declanșarea atacurilor la acestea, doarece CGRP nu este singura peptidă inflamatorie care poate provoca un atac de migrenă”, a mai declarat Dr. Bianca Raffaelli în comunicatul emis de universitate.

Citește și: