STUDIU. Endometrioza se asociază cu un microbiom alterat al tractului genital

  • Health literacy



Femeile diagnosticate cu endometrioză au un microbiom vaginal şi al sistemului reproducător alterat, sugerând că microorganismele de la acest nivel ar putea să fie factori de risc ai endometriozei. Acestea sunt concluziile unui review bazat pe 12 studii de tip caz-martor, care a fost prezentat în cadrul conferinţei Infogyn 2022.

Un microbiom considerat normal al tractului genital este alcătuit în proporţie de peste 90% de lactobacili. Când scad sub acest prag, se consideră că este deja o disbioză, care ar putea să se asocieze cu prezenţa bacteriilor patogene. Analiza a indicat o prezență crescută a bacteriilor Pseudomonas în lichidul peritoneal, vaginul, endometrul şi în leziunile de endometrioză ale pacientelor diagnosticate cu această afecţiune. Alte genuri bacteriene abundente la aceste persoane au fost Gardnerella, Enterococcus, Streptococcus, Staphylococcus.

abonare

În acest context, este recomandată implementarea unor măsuri care să promoveze dezvoltarea unui microbiom echilibrat încă din adolescenţă, precum şi evitarea sau controlarea factorilor care influenţează compoziţia în microorganisme a tractului genital: infecţiile ginecologice şi bolile cu transmitere sexuală, tulburările endocrine, toxinele din mediu, dar şi dieta dezechilibrată, deoarece microbiomul vaginal este influenţat de cel gastrointestinal.

Ce este endometrioza?

Endometrioza constă în prezenţa de ţesut endometrial în afara cavităţii uterine, care este sensibil la estrogenii şi variaţiile acestora în cursul ciclului menstrual. Afectează 10% dintre femei, reprezintă o cauză importantă de infertilitate, iar un simptom frecvent este durerea.

STUDIU. Endometrioza se asociază cu un microbiom alterat al tractului genital
Sursa foto: Unsplash

Fiziopatologia endometriozei nu a fost pe deplin elucidată, fiind considerat că aceasta ar putea să apară în urma unei menstruații retrograde, care transportă fragmente de endometru către pelvis. Totuşi, rata menstruaţiilor retrograde este similară la femeile cu şi fără endometrioză, motiv pentru care aceasta nu ar putea fi singura cauză. Endometrioza poate fi considerată o boală multifactorială, asociată, spre exemplu, cu obstrucţia tractului genital, predispoziţia genetică, factori hormonali şi un răspuns inflamator alterat.

Microorganismele prezente la nivelul tractului genital ar putea să contribuie la activarea imună, care amplifică şi prelungeşte inflamaţia peritoneală, promovând în final apariţia endometriozei. Acest review nu demonstrează că disbiozele sunt cauza endometriozei. Alterarea microbiomului ar putea să fie o consecinţă a endometriozei, motiv pentru care sunt necesare studii care să evalueze potenţiala relaţie de cauzalitate dintre compoziţia în microorganisme a tractului genital şi dezvoltarea endometriozei. Odată înţeles şi demonstrat acest proces, ar putea fi identificate noi strategii diagnostice şi terapeutice pentru pacientele cu endometrioză, precum utilizarea antibioticelor şi probioticelor.

Citeşte şi: