STUDIU. Supraviețuitorii cancerului care continuă să fumeze își dublează riscul cardiovascular. Doar renunțarea completă scade riscul, nu și reducerea numărului de țigări

  • Prevenție



Conform World Health Organization, în anul 2020 trăiau mai mult de 50 de milioane de supraviețuitori ai cancerului la nivel mondial. Factorii comportamentali de risc, mai ales fumatul, afectează supraviețuirea, însă aproximativ 20% dintre supraviețuitori continuă acest obicei. Adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos după câștigarea luptei cu boala sunt deosebit de importante pentru această populație.

Un dintre concluziile unei analize efectuate pe o bază de date națională din Coreea și publicate în European Heart Journal este că supraviețuitorii cancerului care renunță la fumat au un risc cardiovascular cu 36% mai scăzut decât cei care continuă acest obicei. Cei care continuă să fumeze după diagnosticul oncologic au risc aproape dublu de a face infarct miocardic, accident vascular cerebral sau să decedeze din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu nefumătorii.

abonare

O altă concluzie importantă, aliniată cu descoperiri anterioare, a fost că reducerea consumului de țigări nu a dus la scăderea riscului la aceste persoane. În ciuda faptului că una din cinci persoane care fumau zilnic a redus consumul de țigări la jumătate, riscul de evenimente cardiovasculare a rămas neschimbat, la fel ca la cei care nu au scăzut numărul de țigări pe zi.

tigari supravietuitori cancer
Image by Freepik

Au fost analizate datele a 309,095 de supraviețuitori ai cancerului care nu au avut niciodată infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Vârsta medie a fost de 59 de ani, 52% fiind femei. S-au făcut examinări clinice înainte și după diagnosticul de cancer, iar statusul fumătorilor a fost determinat printr-un chestionar auto-raportat. Persoanele au fost împărțite în patru grupe, în funcție de schimbările în ceea ce privește consumul de tutun după ce au primit diagnosticul de cancer: cei care nu au fumat niciodată, cei care au renunțat, cei care au început să fumeze sau au reluat obiceiul și cei care au continuat.

A fost determinat riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau decesul din cauza unei boli cardiovasculare pe o perioadă medie de 5 ani și jumătate, pentru fiecare grupă în parte. Au fost incluse și caracteristicile care ar fi putut să influențeze asocierea dintre fumat și evenimentele cardiovasculare (vârstă, sex, status socio-economic, consumul de alcool, activitatea fizică, indexul de masă corporală, tensiunea arterială, glicemia, alte afecțiuni medicale, tipul cancerului și tratamentele oncologice administrate).

Riscurile de evenimente cardiovasculare pentru fiecare grupă au crescut comparativ cu grupa celor care nu au fumat niciodată astfel:

  • cu 86% pentru grupa celor care au continuat să fumeze
  • cu 57% pentru grupa celor care au inițiat/reluat fumatul

Concluziile s-au menținut atât pentru sexul masculin, cât și feminin, riscurile de a face infarct miocardic, accident vascular sau cu privire la decesul de cauză cardiovasculară fiind analizate separat.

„Rezultatele noastre întăresc dovezile existente cu privire la riscul cardiovascular binecunoscut asociat consumului de tutun și subliniază beneficiile renunțării la fumat, chiar și pentru supraviețuitorii cancerului”, a relatat autorul studiului Dr. Hyeok-Hee Lee de la Yonsei University College of Medicine, Seoul, în comunicatul emis de European Society of Cardiology.

Din cei 309,095 supraviețuitori ai cancerului, majoritatea a continuat să nu fumeze sau să renunțe la acest obicei, cu o proporție scăzută a celor care au continuat sau inițiat acest comportament. Per total, cei care și-au menținut decizia de a nu fuma sau de a renunța, au avut un risc cardiovascular mai scăzut cu 50% decât cei care care au continuat.

Citește și: