STUDIU. Reducerea numărului de țigări fumate într-o zi nu scade riscul cardiovascular. Ajută doar renunțarea completă la fumat

  • Health literacy



Rezultatele unei meta-analize efectuate pe datele a 141 de studii prospective de cohortă, cuprinse în  Medline (baza de date medicală a Statelor Unite) și publicate între anii 1946 și 2015, aduc în atenția publicului larg, dar în special a fumătorilor, că reducerea numărului de țigări fumate într-o zi nu este corelată cu reducerea riscului de boală coronariană.

Specialiștii au plecat de la premisa că riscul de boală coronariană (BC) în cazul fumatului a doar o țigară pe zi reprezintă 5% din riscul total calculat pentru 20 de țigări fumate pe zi, însă s-au înșelat. Rezultatele demonstrează că proporțiile sunt cu mult diferite: 46% din riscul total, la barbați și 31% la femei.

abonare

În cazul riscului total de a face atac vascular cerebral (AVC), calculat pentru același număr de 20 de țigări pe zi, proporțiile se mențin cu aproximație, ca și în cazul BC: 41% pentru bărbați și 34% pentru femei.

„Observăm o schimbare uriașă la oamenii care fumau între 20 și 25 de țigări pe zi, iar acum și-au redus consumul la doar câteva țigări pe zi, considerând că această reducere este suficientă pentru sănătate. În opinia lor, fumatul câtorva țigări într-o zi nu poate face rău, și asta este aproape adevărat, dar pentru riscul de cancer. Pentru majoritatea fumătorilor, riscul de cancer este primul care le vine în minte, însă adevărata problemă o reprezintă riscul cardiovascular. Așadar, impactul principal asupra sănătății publice este că fumătorii au reușit să reducă numărul de țigări și există metode numeroase pentru a-i ajuta să se lase de fumat complet, însă provocarea este să căutăm noi și noi metode și să le găsim pe acelea care i se potrivesc fiecăruia”, a declarat Dr. Allan Hackshaw, de la Universitatea College din Londra, conducător al studiului, pentru Medscape Cardiology.

De asemenea, Dr. Allan Hackshaw a ținut să precizeze că, deși specialiștii cardiologi, mai ales cei implicați în studii privind industria tutunului, cunosc faptul că riscul cardiovascular este asociat chiar și cu un consum redus de țigări, încă din anul 1990, cardiologii din mediul clinic, în marea lor majoritate, nu conștientizează acest lucru.

În cele 141 de studii au fost cuprinși 5,6 milioane de pacienți, care au fost evaluați pentru BC și 7,3 milioane de pacienți, evaluați pentru AVC. Fiecare studiu a avut cel puțin 50 de evenimente grave, cu 110.000 de noi cazuri de BC și 135.000 de cazuri de AVC raportate.

Comparativ cu lipsa totală a fumatului, o țigară pe zi a fost asociată cu 48% creștere a riscului de BC pentru bărbații din toate cele 141 de studii și o creștere de 74% a riscului, în cazul studiilor care au luat în considerare mai mulți parametri, nu doar vârsta și sexul.

Rezultatele meta-analizei sunt mult mai îngrijorătoare pentru femei, fumatul unei țigări pe zi fiind asociat cu o creștere a riscului de BC de 57%, până la 119%. Mai mult, fumatul a 20 de țigări pe zi crește riscul de BC cu 104% pentru bărbați, iar în cazul femeilor, cu 184%, până la 295%.

„Este puțin incert motivul pentru care efectul este mult mai crescut la femei. Din păcate, efectele adverse apar după 2 sau 3 ani de fumat, iar impactul este destul de mare. Partea bună este că dacă te lași de fumat, o mare parte a riscului cardiovascular dispare destul de rapid, comparativ cu riscul de cancer, în cazul căruia durează ani ”, a mai declarat Dr. Hackshaw.

În ceea ce privește țigările electronice sau IQOS, despre care se crede că diminuează riscurile corelate cu fumatul, Dr. Kenneth C Johnson (Universitatea din Ottawa, Ontario) este de părere că ar trebui ca dreptul lor de comercializare să fie retras, mai ales că „țigările electronice și IQOS nu ar trebui să fie promovate în baza faptului că sunt mai puțin dăunătoare pe motiv că fac oamenii să fumeze mai puține țigări normale, deoarece reducerea consumului de țigări nu aduce niciun beneficiu sănătății, ba mai mult, combinația dintre noile dispozitive și țigări expune fumătorii la un risc și mai mare”.

Pe de altă parte, Dr. Nancy Rigotti, director al Centrului de Tratament pentru Cancer și Cercetare, al Spitalului General din Massachusetts, este de părere că riscul cardiovascular ar fi mai scăzut dacă oamenii ar folosi doar țigările electronice, lăsând cu totul țigările normale: „Credem că o persoană ar avea un risc diferit dacă ar vapa echivalentul unei țigări pe zi, comparativ cu fumatul acelei țigări”.

Concluzionând, reducerea numărului de țigări fumate pe zi nu scade riscul de boli cardiovasculare, iar combinația de țigări normale și țigări electronice sau alte dispozitive nu aduce niciun beneficiu fumătorului. Singura metodă care garantează îmbunătățirea stării de sănătate este renunțarea completă la fumat.

Mai multe informații privind influența fumatului asupra sănătății, în următoarele articole:

#ERSCongress. Țigările electronice nu sunt o alternativă sigură pentru fumători

CE SPUN STUDIILE: despre IQOS, sistemul de încălzire a tutunului

#ERSCongress. Mai mult de 1 din 4 europeni sunt expuși fumatului pasiv la locul de muncă

Câte tipuri de cancer apar din cauza fumatului? Renunțarea la fumat, metoda prin care poți evita 55% dintre cazurile de cancer evitabil