1 din 4 pacienți cu infarct miocardic prezintă simptome atipice, care nu sunt recunoscute ca o urgență medicală

  • Cardiologie
  • Health literacy



Unul din patru pacienți cu infarct miocardic prezintă simptome atipice, cum ar fi dificultăți de respirație (dispnee), epuizare extremă și dureri abdominale, potrivit unui studiu publicat recent în revista European Heart Journal – Acute Cardiovascular Care. Pacienții cu simptome atipice au fost mai puțin susceptibili la a primi ajutor de urgență și au avut șanse mai mari de deces în decursul primelor 30 de zile de la infarct, comparativ cu cei care prezentaseră dureri toracice.

Simptomele atipice au fost cele mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă, în special în cazul femeilor, care au apelat la o linie de asistență medicală care nu era de urgență. Acest lucru sugerează că pacienții nu știau că simptomele lor necesită o atenție urgentă”, a declarat autorul studiului, Prof. Dr. Amalie Lykkemark Møller de la Spitalul Nordsjællands din Danemarca.

Infarctul miocardic necesită tratament rapid pentru a restabili fluxul sanguin coronarian și a reduce mortalitatea. Recunoașterea simptomelor de către pacienți și personalul sanitar este crucială pentru a reduce întârzierile în acordarea tratamentului salvator. Dr. Møller a precizat că „se știu puține lucruri despre modul în care simptomele influențează acțiunile pacienților, accesul la servicii medicale optime și cum influențează supraviețuirea”.

abonare
Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în IMA
Simptomatologia prezentă cel mai frecvent în infarctul miocardic acut (IMA). Sursa foto: Towne Home Care

Studiul a examinat asocierile dintre simptomele inițiale de infarct miocardic, răspunsul serviciilor medicale și mortalitatea la 30 de zile de la infarct, înregistrate între 2014 și 2018 în regiunea capitalei Danemarcei. Pacienții au fost împărțiți în grupuri în funcție de simptomul primar. Pe parcursul perioadei de cinci ani, durerea toracică a fost simptomul primar specific pentru majoritatea atacurilor de cord (72%), în timp ce 24% dintre pacienți au prezentat simptome atipice, cele mai frecvente fiind dificultățile respiratorii (dispneea).

Prevalența durerii toracice a fost:

  • cea mai mare în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 30 și 59 de ani, care au apelat numărul de urgență;
  • cea mai mică în rândul femeilor de peste 79 de ani care au apelat linia de asistență medicală.

Simptomele atipice au fost identificate în principal la pacienții în vârstă, mai ales la femeile care au apelat linia de asistență.

Dintre pacienții cu infarct miocardic manifestat prin dureri toracice, 95% au primit o redirecționare de urgență de la numărul pentru urgențe și, respectiv, 76% de la linia de asistență medicală. În comparație, doar 62% dintre pacienții cu infarct miocardic și simptome atipice au primit o redirecționare de urgență de la numărul de urgență și, respectiv, 17% de la linia de asistență medicală.

Rata mortalității la 30 de zile pentru pacienții cu infarct miocardic și dureri toracice a fost de 5% în rândul celor care au apelat numărul de urgență, respectiv 3% în rândul celor care au apelat linia de asistență medicală. Ratele de mortalitate au fost mai mari în rândul pacienților cu infarct miocardic și simptome atipice: 23%, respectiv 15% au decedat în decurs de 30 de zile de la apelarea numărului de urgență, respectiv, a liniei de asistență medicală.

După standardizarea în funcție de vârstă, sex, nivel de educație, diabet, istoric de infarct miocardic, insuficiență cardiacă și boală pulmonară obstructivă cronică, mortalitatea la 30 de zile a fost de 4,3% pentru pacienții cu dureri toracice și 15,6% pentru cei cu simptome atipice.

Prof. Dr. Møller a declarat: „Luate împreună, aceste rezultate arată că pacienții cu IM și dureri toracice au fost de trei ori mai predispuși să primească primul ajutor din partea unei ambulanțe solicitate de urgență, comparativ cu pacienții cu alte simptome. Cei cu simptome atipice apelează mai des linia de asistență medicală, ceea ce ar putea indica faptul că simptomele lor erau mai ușoare sau pacienții nu erau conștienți de gravitatea situației. Simptomele vagi pot contribui la interepretarea eronată, drept benigne, inclusiv din partea personalului medical”.

Dificultățile de respirație, epuizarea extremă, afectarea stării de conștiență și durerea abdominală au fost cele mai frecvente simptome de atac de cord, după durerea toracică. Totuși, în majoritatea cazurilor aceste probleme nu sunt cauzate de un infarct miocardic.

Decesul în decurs de 30 de zile a fost de peste trei ori mai mare în rândul celor cu simptome atipice, în comparație cu cei care au prezentat durere toracică. Acest lucru s-ar putea datora întârzierilor în primirea tratamentului, cauzate de neredirecționarea către serviciile de urgență corespunzătoare. Cu toate acestea, nu se știe dacă simpla creștere a redirecționărilor de urgență ar putea îmbunătăți supraviețuirea în rândul pacienților cu infarct miocardic și simptome atipice”, a adăugat Prof. Dr. Møller.

Campania Just Go
Campania #JustGo: Pacienții cu urgențe cardiovasculare trebuie să solicite ajutor medical fără întârziere

Un alt studiu publicat în urmă cu doi ani în revista Societății Europene de Cardiologie, European Journal of Cardiovascular Nursing, concluziona că evaluarea neadecvată a simptomelor de infarct miocardic și incapacitatea de a acționa sunt principalele motive pentru întârzierea solicitării ajutorului medical.

Pacienții incluși în studiu au așteptat în medie 3 ore înainte de a solicita ajutor medical. Unii pacienți au întârziat peste 24 de ore de la debutul simptomelor. Aceștia au afirmat că a durat mult timp până să înțeleagă ce simt, au crezut că simptomele vor dispărea, că nu sunt suficient de severe pentru a se adresa unui serviciu medical de specialitate sau au considerat că este prea dificil să solicite ajutor medical.

Majoritatea deceselor survenite în urma unui infarct miocardiac au loc în primele ore de la debutul simptomatologiei. Începerea promptă a tratamentului este esențială pentru restabilirea fluxului sanguin prin arterele blocate și salvarea vieții. Principalul motiv de întârziere pentru a ajunge la spital și a beneficia de asistență medicală corespunzătoare este timpul necesar pacienților pentru a recunoaște, interpreta și reacționa la simptomele apărute.

Citește și: