#COVID19. CDC și OMS stabilesc o nouă clasificare pentru variantele SARS-CoV-2

  • Health literacy



Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat noii criterii pentru clasificarea variantelor SARS-CoV-2, în funcție de capacitatea acestora de a creștere transmisibilitatea infecției sau de a determina forme mai severe de boală. Acestea sunt aliniate criteriilor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. Clasificarea fost realizată în colaborare cu SARS-CoV-2 Interagency Group (SIG), care are ca scop coordonarea instituțiilor guvernamentale din SUA și caracterizarea rapidă a variantelor emergente, precum și impactului acestora asupra vaccinurilor, tratamentelor și metodelor de diagnostic. 

Conform noii clasificări, sunt descrise următoarele variante:

abonare
  • „variante de interes” – prezintă modificări genetice care le fac mai contagioase. Tratamentele și testele ar putea să nu funcționeze la fel de bine împotriva acestora. CDC are în vedere trei astfel de variante: P.2, raportată pentru prima dată în Brazilia, B.1.526 și B.1.525, identificate pentru prima dată în New York.
  • „variante alarmante” – sunt mai contagioase și provoacă forme mai severe ale bolii. Eficacitatea tratamentelor și a vaccinurilor este mai redusă, iar persoanele infectate anterior cu COVID-19 se pot reinfecta cu noile tulpini. CDC are sub urmărire cinci dintre acestea: varianta B.1.1.7, identificată pentru prima dată în Regatul Unit; varianta P.1, detectată pentru prima dată în Japonia și Brazilia; varianta B.1.351, raportată pentru prima dată în Africa de Sud și variantele B.1.427 și B.1.429 care s-au răspândit în California.
  • „variante cu consecințe ridicate” – determină forme mai severe de COVID-19 și un număr mai mare de spitalizări. Vaccinurile, medicamentele antivirale sau anticorpii monoclonali nu sunt eficiente împotriva unor astfel de variante. Până în prezent, niciuna dintre variante nu se încadrează în această definiție.

Virusurile se schimbă constant prin acumularea de mutații, iar noile variante care apar pot fi monitorizate prin supraveghere genomică, studii de laborator și investigații epidemiologice. În anumite situații, din cauza mutațiilor, o variantă se poate răspândi mai repede sau dezvolta un mod diferit de a infecta celulele, iar anticorpii pe care sistemul imunitar îi produce nu mai au afinitate pentru antigenele virale de suprafață și nu se mai pot atașa de acestea. Pentru a înțelege evoluția și tendințele de răspândire ale virusului, supravegherea genomică este esențială.

Citiți mai multe detalii despre variantele SARS-CoV-2.

Marea Britanie, locul I în topul monitorizării genomice virale

Autoritățile au raportat că variantele B.1.1.7 și B.1.351 sunt cu cel puțin 50% mai contagioase decât versiunile inițiale ale virusului. Varianta britanică, B.1.1.7, a cauzat focare în Regatul Unit, Israel și Europa, în timp ce în Statele Unite au fost identificate până la jumătatea lunii martie, 4.686 de cazuri. Au fost detectate 142 de cazuri de infectare cu varianta B.1.351 și 27 de cazuri cu varianta P.1 în Statele Unite. Studiile au arătat că vaccinurile actuale sunt mai puțin eficiente împotriva variantelor B.1.351 și P.1.

Variantele B.1.427 și B.1.429 sunt cu 20% mai contagioase decât versiunile anterioare ale virusului. De asemenea, în fața acestora, eficacitatea vaccinurilor și a tratamentelor este ușor mai scăzută. Cu toate acestea, din datele existente, imunitatea generată de vaccinuri este suficient de puternică pentru a preveni și opri răspândirea COVID-19.

Public Health England (PHE) are o categorie separată de „variante în curs de investigare”, detectate recent și supuse unor studii în derulare. Varianta P.3, răspândită pentru prima oară în Filipine, este investigată de PHE, în timp ce oamenii de știință din Columbia derulează cercetări asupra variantei B.1.111. Într-un studiu publicat pe 15 martie, este observată o nouă variantă a B.1.111, cu mutații ale proteinei spike la L249S și E484K. Aceste două mutații au ajutat virusul să nu fiu fie afectat de anticorpii formați în urma vaccinării sau a infecției.

Sursa foto: Medscape

Momentan, CDC doar a clasificat variantele COVID-19, însă deciziile de prioritizare a importanței acestora vor fi realizate în colaborare cu SARS-CoV-2 Interagency Group (SIG), împreună cu experți de la National Institutes of Health (NIH), Food and Drug Administration (FDA), Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) și de la Departamentul Apărării și Departamentul pentru Agricultură.

Citește și: