Cui este recomandat vaccinul anti-HPV Gardasil 9

 • Health literacyGardasil 9 este un vaccin recomandat pentru copii și adolescenți, începând cu vârsta de 9 ani, și pentru adulți. Vaccinul poate fi administrat atât persoanelor de gen feminin, cât și celor de gen masculin.

Vaccinul se administrează pentru a proteja împotriva bolilor determinate de papilomavirusul uman (HPV) tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58. Aceste boli includ leziunile precanceroase și cancerele organelor genitale feminine (col uterin, vulvă şi vagin), leziunile precanceroase și cancerele anusului și verucile genitale la bărbați și femei.

abonare

În cadrul studiilor clinice, Gardasil 9 s-a dovedit eficient în protejarea împotriva tipurilor de HPV care provoacă cele mai multe cazuri de astfel de boli, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani.

Gardasil 9 are scopul de a preveni bolile determinate de cele 9 tipuri de HPV, nu poate fi folosit ca tratament pentru aceste boli. Cu toate acestea, la persoanele care sunt deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV din vaccin, Gardasil 9 poate proteja în continuare împotriva bolilor asociate cu celelalte tipuri de HPV din vaccin.

Gardasil 9 a oferit protecție împotriva:

 • 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
 • 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS)
 • 75-85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3)
 • 85-90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV
 • 90-95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3)
 • 80-85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV
 • 75-85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3)
 • 90-95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV
 • 85-90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3)
 • 90% din cazurile de veruci genitale

Cum funcționează Gardasil 9

După vaccinarea unei persoane cu Gardasil 9, sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) stimulează formarea de anticorpi împotriva celor nouă tipuri de HPV din componenţa vaccinului, pentru a ajuta la protecţia împotriva bolilor cauzate de aceste tulpini virale.

Pentru a beneficia de protecția oferită de vaccin este important ca toate persoanele, indiferent de vârstă, să încheie schema completă de vaccinare cu Gardasil 9, care presupune trei doze, efectuate în cursul aceluiași an:

Prima injectare: la o dată aleasă.

A doua injectare: ideal, la 2 luni după prima injectare.

A treia injectare: ideal, la 6 luni după prima injectare.

Dacă este necesară o altă schemă de vaccinare, a doua doză trebuie administrată la cel puţin o lună după prima doză, iar cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puţin 3 luni după cea de-a doua doză.

Ce trebuie să știți înainte de vaccinarea cu Gardasil 9

Gardasil 9 nu trebuie administrat dacă:

 • sunteți alergic la oricare dintre substanțele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin: clorură de sodiu, L-histidină, polisorbat 80, borat de sodiu
 • ați prezentat o reacție alergică după administrarea unei doze de Gardasil sau Silgard (HPV tipurile 6, 11, 16 şi 18) sau Gardasil 9.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale în următoarele cazuri:

 • prezența tulburărilor hemoragice, de exemplu hemofilie;
 • sistemul imunitar este slăbit, de exemplu din cauza unei malformații genetice, a unei infecţii cu HIV sau medicamentelor care influențează sistemul imunitar;
 • prezența unei boli care se manifestă cu febră mare. Cu toate acestea, o febră ușoară sau o infecție ușoară a tractului respirator superior (de exemplu o răceală) nu reprezintă un motiv pentru a amâna vaccinarea.

Impactul HPV în România

În fiecare an, în România, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce 1.909 pierd lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În fiecare an, 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în România, atât în rândul bărbaților cât și al femeilor.

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării anti-HPV, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

Aici puteți citi întregul prospect al vaccinului Gardasil 9.

Articole recomandate:

Gardasil 9 – Vaccinul care poate preveni până la 90% dintre tipurile de cancer asociate cu HPV

Ce tipuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare?

Vaccinarea anti-HPV scade riscul de infecții orale cu tulpini HPV oncogenice