Cum scădem colesterolul în mod eficient: schimbări în stilul de viață și opțiuni de tratament
Reducerea nivelului de colesterol şi scăderea riscului de boli cardiace şi de accident vascular cerebral pot fi obţinute prin modificarea stilului de viaţă, administrarea de medicamente sau ambele metode. Principalele metode de a reduce colesterolul prin modificarea stilului de viaţă cuprind:
- reducerea aportului de grăsimi saturate şi trans
- creşterea aportului de fibre şi de fitosteroli
- creşterea nivelului de activitate fizică
- reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat
- pierderea în greutate
- evitarea preparării alimentelor prin prăjire
Deoarece nivelurile de colesterol sunt influenţate în mod direct de alimentaţie, este necesară reducerea consumului de alimente cu conţinut crescut de grăsimi, în special saturate. Printre alimentele dăunătoare pentru nivelurile de colesterol se numără carnea grasă, cârnaţii, plăcintele cu carne, untul, smântâna, caşcavalul, dulciurile, alimentele cu ulei de cocos sau de palmier.
Anumite alimente pot contribui la reducerea nivelurilor de colesterol, astfel că este indicat consumul acestora: peştele cu conţinut crescut de ulei (spre exemplu, macroul şi somonul), uleiul de măsline sau de rapiţă, orezul brun, pâinea integrală, pastele integrale, nucile şi seminţele, fructele şi legumele.
În plus faţă de modificarea dietei, alte componente ale stilului de viaţă pot avea un impact pozitiv asupra nivelurilor de colesterol. Acestea includ creşterea nivelului de activitate fizică la minim 2 ore şi jumătate pe săptămână, renunţarea la fumat şi la alcool. Reducerea excesului ponderal contribuie, de asemenea, la reducerea nivelurilor de colesterol.
O serie de suplimente alimentare pot avea efecte benefice pentru metabolismul colesterolului. Acestea includ acizii graşi omega 3, fibrele solubile (spre exemplu, Psyllium), fitosterolii, niacina (vitamina B3).
Atunci când nivelurile de colesterol nu pot fi ţinute sub control printr-un stil de viaţă sănătos, este necesară administrarea de medicamente care scad colesterolul, deoarece riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral este crescut.
Cele mai utilizate medicamente pentru a reduce nivelurile de colesterol fac parte din clasa statinelor, spre exemplu atorvastatina, rosuvastatina, simvastatina, etc. Acestea, de obicei, se administrează zilnic pentru tot restul vieţii. Acţionează prin inhibarea unei enzime esenţiale pentru sinteza de colesterol în organism, astfel că apare efectul de reducere a hipercolesterolemiei. Rezultatele studiilor clinice randomizate au demonstrat că administrarea statinelor are un impact major asupra reducerii riscurilor cardiovasculare, justificând importanţa utilizării acestor medicamente pe scară largă la persoanele care au niveluri crescute ale colesterolului.
Un alt medicament utilizat frecvent pentru reducerea nivelurilor de colesterol este reprezentat de ezetimib, care scade absorbţia colesterolului din alimentaţie la nivelul intestinului subţire şi preluarea acestuia la nivel hepatic din sânge. Fibraţii (fenofibrat, gemfibrozil, bezafibrat) sunt utilizaţi în dislipidemii deoarece acţionează asupra unui receptor care stimulează metabolismul lipidic, reducând modest nivelurile colesterolului LDL şi având efect majoritar de scădere a trigliceridelor. Aceste medicamente cresc nivelurile colesterolului HDL, care se asociază cu reducerea riscurilor cardiovasculare.
Răşinile schimbătoare de ioni (rezinele), spre exemplu, fenofibrat, gemfibrozil, bezafibrat, realizează sechestrarea acizilor biliari, care sunt produşi din colesterol. Deoarece aceştia nu mai sunt reciclaţi şi reutilizaţi în urma administrării rezinelor, creşte utilizarea colesterolului din organism în direcţia sintezei de noi acizi biliari. Astfel este ameliorată hipercolesterolemia.
Acidul bempedoic este un medicament utilizat în tratamentul hipercolesterolemiei primare (hipercolesterolemia familială heterozigotă şi non-familială) şi în dislipidemiile mixte. Acesta întrerupe sinteza aceleiaşi enzime asupra căreia acţionează statinele, astfel că reduce sinteza de colesterol.
Colesterolul LDL este captat intracelular prin intermediul receptorilor pentru LDL. Numărul de receptori LDL disponibili pentru a prelua colesterolul din sânge scade în prezenţa unei proteine numite PCSK9. Astfel, au fost dezvoltate medicamente, care, prin diverse mecanisme, inhibă activitatea PCSK9. Alirocumab şi evolocumab sunt anticorpi monoclonali care blochează proteina PCSK9, în timp ce inclisiran este o moleculă de tip ARN interferent mic. Pentru terapia hipercolesterolemiei familiale heterozigote, au fost dezvoltate tratamente bazate pe editare genică, precum VERVE-101, care inactivează permanent gena care codifică proteina PCSK9.
Pentru persoanele cu hipercolesterolemie familială homozigotă, este disponibilă terapia cu evinacumab, un anticorp monoclonal care creşte utilizarea lipidelor şi, astfel, reduce nivelurile de colesterol. Alte terapii indicate persoanelor cu hipercolesterolemie familială homozigotă includ lomitapida şi mipomersenul. Prin mecanisme diferite, aceste medicamente reduc sinteza formelor de lipoproteine care preced generarea colesterolului LDL, astfel că, în final, nivelurile de colesterol LDL scad.