Lansare PERFECTO, un proiect inovator pentru depistarea timpurie a hipercolesterolemiei familiale și reducerea inegalităților în prevenția bolilor cardiovasculare în Europa

  • CardiologiePe 31 ianuarie 2024 a fost lansat oficial un proiect de cercetare care are ca scop accelerarea implementării screening-ului pediatric pentru hipercolesterolemia familială (HF), cel mai frecvent factor de risc genetic pentru bolile cardiovasculare (BCV). Proiectul va furniza dovezi concrete privind impactul pozitiv al screening-ului HF asupra cetățenilor și familiilor lor, sănătății populației și sistemelor de sănătate.

Deși afectează 1 din 300 de persoane, ceea ce o face cea mai frecventă boală monogenică la nivel mondial, HF rămâne nediagnosticată și netratată în peste 90% din cazuri. 500.000 de copii și 2.000.000 de adulți sunt afectați în Europa. Dacă HF este diagnosticată și tratată încă în copilărie, oamenii pot avea o speranță de viață normală.

abonare

PERFECTO (Preventing thE PReventable – Familial HypErCholesterolaemia paediaTric screening for cardiOvascular health) reprezintă un pas semnificativ în prevenția personalizată a bolilor cardiovasculare, implementarea modelelor de bune practici cu privire la screeningul HF și reducerea inegalităților la nivel european.

Consorțiul PERFECTO include experți din diverse domenii, de la reprezentanți ai pacienților și cetățenilor, la experți în medicină personaliză, genomică, experți HTA și în domeniul științele sociale. Această abordare interdisciplinară asigură o abordare comprehensivă pentru HF, care reprezintă o problemă de sănătate publică importantă. Printre partenerii cheie se numără Fundația FH Europe, EuroScan, European Public Health Alliance, Centrul pentru Inovație în Medicină și Universitatea Tehnologică din Cipru. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin programul EU4Health.

Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc la finalul lunii ianuarie în Varșovia și a reunit parteneri ai consorțiului și reprezentanți ai Comisiei Europene. Această colaborare subliniază un angajament colectiv de a transforma prevenția BCV prin soluții inovatoare și implicarea comunității.

Persoanele cu HF au un risc de până la 20 de ori mai mare să experimenteze afecțiuni cardiovasculare severe între vârstele de 20 și 40 de ani comparativ cu populația generală. Screening-ul și strategiile de prevenție personalizate sunt esențiale pentru asigurarea unei vieți sănătoase și reducerea riscului de a dezvolta timpuriu BCV.

Misiunea PERFECTO este de a facilita adoptarea screening-ului pediatric în Europa, în special în regiunile cu o povară mare a BCV și conștientizare scăzută asupra factorilor de risc genetici cum este HF. Proiectul valorifică o abordare care pleacă de la nevoile cetățenilor, folosind un model de comunicare personalizată. Acest model își propune să îmbunătățească alfabetizarea în domeniul sănătății și să educe cetățenii, inclusivii părinții pacienților cu HF să ia decizii informate.

Un accent special este pus pe incluziune, cu eforturi de a ajunge la populații care sunt de obicei excluse în dezvoltarea politicilor de sănătate, cum ar fi comunitatea rromă din România. Depășind barierele prin inovație socială și digitală, PERFECTO urmărește creșterea nivelului de health literacy și generarea de dovezi pentru politicile de sănătate cu privire la prevenția bolilor cardiovasculare în Europa.

Proiectul vine într-un moment cheie, când comunitatea europeană este implicată mai mult ca oricând în combaterea poverii bolilor cardiovasculare, principala cauză de decese în UE. 60 de milioane de persoane au BCV în Europa, anual fiind diagnosticate 13 milioane de cazuri noi.

PERFECTO se aliniază cu inițiative precum Alianța Europeană pentru Sănătate Cardiovasculară (EACH) și urmărește identificarea sinergiilor cu proiecte viitoare.  Fundația FH Europe este Partener al EACH, pledând pentru un Plan European de Sănătate Cardiovasculară. PERFECTO este lansat la 3 săptămâni după lansarea PerMed FH, un proiect de medicină de precizie pentru HF. Cu lansarea Acțiunii Comune privind Bolile Cardiovasculare și Diabetul în 2024, de asemenea cofinanțată de Programul EU4Health, PERFECTO va căuta să identifice și să amplifice orice sinergii în misiunea de a minimiza povara BCV și diabetului în Europa.

În 2021, screeningul pediatric pentru HF a fost recunoscut de către Portalul  în Sănătate Publică al Comisiei Europene ca fiind un model de bune practici în prevenirea bolilor netransmisibile. În contextul Președinției Cehiei la Consiliul Uniunii Europene, în 2022 a fost semnată Declarația de la Praga (The Time is Now: Achieving FH Paediatric Screening Across Europe), un apel la acțiune pentru decidenții din statele membre UE, care vizează asigurarea implementării screening-ului pediatric pentru HF în Europa, ca parte a strategiilor europene și naționale de prevenire a bolilor cardiovasculare și de promovare a sănătății cardiovasculare.

Citește și