Studiul HEYMANS: acces redus în Europa la tratamentul cu inhibitori PCSK9 pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială

  • Hipercolesterolemie



Rezultatele studiului HEYMANS, prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Ateroscleroză (EAS 2021), demonstrează beneficiile inițierii timpurii a tratamentului cu inhibitori PCSK9 în rândul pacienților cu hipercolesterolemie familială, la risc foarte mare de evenimente cardiovasculare. Totodată, studiul observațional evidențiază accesul scăzut al europenilor la astfel de terapii.

Analiza la nivel european arată, de asemenea, că majoritatea pacienților europeni au primit evolocumab (inhibitor PCSK9) ca monoterapie, iar autorii sunt de părere că în ciuda tratamentului, dat fiind nivelul inițial ridicat al LDL-c, obiectivele terapeutice nu vor putea fi atinse de toți pacienții tratați. Acest lucru indică importanța utilizării terapiilor combinate pentru atingerea obiectivelor legate de LDL-colesterol, conform ghidurilor actuale.

abonare

„Studiul întărește ideea că este nevoie de terapie combinată, ideal statine, acid bempedoic și terapii care vizează PCKS9… astfel încât să putem obține o reducere de 75% sau 80% [a nivelului de LDL-c].”, a declarat dr. Kausik Ray, autorul studiului HEYMANS, Imperial College London și Președintele EAS.

Studiul observațional HEYMANS a analizat utilizarea timpurie a inhibitorilor de PCSK9 în 12 țări europene

Au fost incluși 766 de pacienți cu hipercolesterolemie familială formă heterozigotă (HeFH) și 35 de pacienți cu hipercolesterolemie familială formă homozigotă (HoFH), toți participanții studiului îndeplinind criteriile de risc cardiovascultar foarte înalt. La momentul inițial, în ciuda unui istoric cu risc ridicat și multiple comorbidități:

  • 44,5% dintre pacienții cu HeFH nu erau în tratament cu statine și 43,5% nu primeau ezetimib;
  • 28% dintre pacienții cu HoFH au primit o statină de intensitate înaltă cu ezetimib, în timp ce 37% nu luau deloc statine.

Înainte de începerea tratamentului cu evolocumab (inhibitor PCSK9), nivelurile inițiale de LDL-c erau similare pentru cele două grupuri de pacienți, raportate în jurul valorii de 166 mg/dL. În urma tratamentului cu evolocumab, au fost raportate următoarele rate de scăderi ale LDL-c:

  • 57% în rândul pacienților cu HeFH în termen de 3 luni, fiind totodată o reducere constantă pe întreaga perioadă de observație (24 de luni);
  • 38% în rândul pacienților cu HoFH în primele 3 luni, beneficiul fiind observabil pe parcursul celor 12 luni de follow-up.
EAS 2021 Prof. Kausik Ray
Sursa foto: EAS CONGRESS 2021

Ghidurile Societății Europene de Cardiologie și Societății Europene de Ateroscleroză (ESC/EAS) recomandă în prezent ca pacienții cu risc cardiovascular înalt sau foarte înalt să fie tratați cu un inhibitor de PCSK9 atunci când obiectivele LDL-c nu sunt îndeplinite ulterior tratamentului cu statine și ezetimib. Cu toate acestea, experții avertizează asupra faptului că există un prag al nivelului de LDL-colesterol (LDL-c) pentru rambursarea financiară a inhibitorilor de PCSK9 în statele Europene (în cele mai multe cazuri între 140 și 160 mg/dL). Acest lucru înseamnă că doar pacienților cu valori inițiale ridicate ale LDL-c le sunt prescriși anticorpii monoclonali (clasa inhibitorilor de PCSK9).

Reducerea pragului de rambursare ar putea conduce la tratarea mai multor pacienți cu inhibitori de PCSK9 și astfel mai mulți pacienți ar atinge obiectivele terapeutice în ceea ce privește nivelul LDL-c. Deși inhibitori de PCSK9 au fost aprobați în multiple țări, aceștia au fost evitați ca variantă terapeutică din cauza costurilor mari.

Citește și: