Site icon Raportul de gardă

#ESMO23. Alegerea personalizată a terapiei, în funcție de caracteristicile moleculare tumorale, îmbunătăţeşte supravieţuirea pacienților cu cancere de origine primară necunoscută

Supravieţuirea în absenţa progresiei bolii (PFS, progression free survival) a fost prelungită prin alegerea personalizată a tratamentului, în comparație cu utilizarea schemelor standard de chimioterapie, la pacienţii cu cancere de origine primară necunoscută (CUPs, cancers of unknown primary). Acestea sunt rezultatele a două studii prezentate în cadrul ESMO Congress de anul acesta, care a avut loc în Madrid, indicând importanţa abordării personalizate a pacienţilor oncologici pentru care standardele de îngrijire actuală au o eficacitate limitată.

Concluziile studiului de fază II CUPISCO:

Sursa foto: Unsplash

Studiul de fază II CUPISCO a inclus pacienţi cu CUP non-scuamos, diagnosticat recent. Aceştia au primit 3 cicluri de chimioterapie de inducţie, iar pacienţii la care a fost obţinut controlul bolii au fost randomizaţi 3:1 pentru a primi terapie ghidată molecular (peste 300 de pacienţi), aleasă de investigator conform recomandării TMB (molecular tumor board), sau minim 3 cicluri de chimioterapie cu derivaţi de platină (peste 100 de pacienţi).

Rezultatele obținute au fost completate de cele provenite dintr-un studiu clinic de fază III, prezentat, de asemenea, în cadrul ESMO Congress 2023:

Cancerele de origine primară necunoscută sunt acele neoplasme pentru care nu a fost identificată tumora din care provin celulele maligne și tipul acesteia. Sunt afecțiuni rare, reprezentând 2-4% din totalul cancerelor. Metodele standard de diagnosticare şi investigare a acestor cazuri includ analize de laborator, examen histopatologic, imunohistochimie, imagistică a toracelui, abdomenului şi pelvisului. Odată stabilit diagnosticul de CUP, terapiile disponibile pentru aceşti pacienţi sunt limitate şi adesea au o eficacitate scăzută.

În cadrul ESMO Congress 2023 au fost, de asemenea, prezentate rezultatele studiului CUP-ONE, care a inclus aproape 420 de probe de la pacienți cu cancere fără origine primară cunoscută. În ceea ce priveşte stabilirea tipului tumoral primar pentru CUS, a fost constatată o precizie similară în urma utilizării panelului de expresie a 92 de gene CTID (CancerTYPE ID) şi a C-ICH (specialist centralised immunohistochemistry), incluzând 11 markeri. A fost, însă, raportată o excepție: colangiocarcinomul. Acest tip tumoral a putut fi detectat cu performanţă superioară cu ajutorul CTID.

Citește și:

Exit mobile version