STUDIU. Alegerea tratamentului oncologic în cadrul unui Molecular Tumor Board poate crește ratele de supraviețuire pentru pacienții cu cancere avansate

  • Medicina personalizată



Recomandarea tratamentului oncologic de către un comitet multidisciplinar (Molecular Tumor Board – MTB) permite alegerea terapiei optime pentru pacienți cu neoplasme avansate. Un studiu publicat recent în Nature arată că atunci când medicul curant aderă la recomandările unui MTB, tratamentul se potrivește profilului molecular al tumorii pacientului, ceea ce se traduce printr-un prognostic mai bun. Alegerea unei terapii personalizate conduce la obținerea unor valori superioare ale unor parametri precum supraviețuirea fără progresia bolii și supraviețuirea globală.

„Supraviețuirea la 3 ani pentru pacienții care au primit o terapie personalizată împotriva cancerului a fost de aproximativ 55%, comparativ cu 25% în rândul pacienților care au primit o terapie necorespunzătoare profilului molecular sau cu un grad scăzut de potrivire“, a declarat dr. Razelle Kurzrock, directorul Centrului pentru terapie personalizată împotriva cancerului de la Moores Cancer Center.

Studiul s-a bazat pe experiența clinică a comitetului multidisciplinar implementat ca parte a strategiei pentru medicina de precizie de la UC San Diego Moores Cancer Center

abonare

Acesta detaliază experiența a 429 de pacienți cu diverse tipuri de cancer avansat evaluați în cadrul comisiei multidisciplinare (MTB) și demonstrează că aderarea la recomandările comisiei a fost asociată cu grade mai mari de potrivire ale terapiei și rezultate clinice îmbunătățite.

Comisia multidisciplinară (MTB) a fost alcătuită din medici cu diverse specialități (oncologie, chirurgie, radioterapie, genetică medicală, anatomopatologie, radiologie), experți în știință translațională și bioinformaticieni. Totodată, au fost incluși un manager de proiect care a asistat obținerea testelor clinice și a biomarkerilor, dar și specialiști în achiziția de medicamente și coordonatori de studii clinice pentru a facilita accesul la medicamente sau la studiile clinice aflate în desfășurare.

Majoritatea pacienților au urmat două sau mai multe terapii anterioare. Multiple tipuri de tumori maligne au fost evaluate, iar diagnosticele cele mai frecvente au fost: cancerul de sân, urmat de cancerul colorectal, cancerele hematologice, cancerul gastroesofagian și cancerul pancreatic.

Experții comisiei multidisciplinare au recomandat terapia în funcție de profilul molecular al fiecărei tumori, identificat prin tehnici de secvențiere de nouă generație (next generation sequencing, NGS), printre care: NGS tisulară, analiza cf-DNA (ADN liber circulant) și analize imunohistochimice.

biomarkeri mutatie genetica oncologie
Biomarkerii sunt molecule produse fie de celulele tumorale, fie de alte celule ale corpului ca răspuns la celulele canceroase.

Comisia TMB a acționat într-un rol consultativ, decizia asupra managementului terapeutic fiind luată de către medicul curant al fiecărui pacient. Discuțiile din cadrul MTB au determinat următoarele:

  • 62% dintre pacienți au fost asociați cu cel puțin un medicament potrivit profilului lor molecular;
  • 20% dintre pacienți s-au potrivit cu toate terapiile recomandate, inclusiv cele combinate;
  • 38% dintre cazuri au primit un regim selectat de medicul curant, neutilizând strategia recomandată de MTB (în general o abordare standard a terapiei care ar fi putut fi în neconcordanță cu modificările genetice ale pacientului sau cu un grad scăzut de potrivire cu acestea).

Respectarea recomandărilor MTB a determinat creșterea semnificativă a șanselor de supraviețuire fără progresie a bolii și de supraviețuire globală.

Scorul de potrivire (matching score) al terapiei la anomaliile depistate a fost calculat prin împărțirea numărului de modificări patogene țintite de medicamentele administrate la numărul total de modificări patogene identificate. Așadar, cu cât scorul este mai ridicat, cu atât terapia selectată este mai adecvată pacientului în cauză:

  • 55,8% dintre pacienții care au primit toate medicamentele recomandate de către MTB au beneficiat de terapii cu un scor de potrivire ridicat (>50%);
  • 95,7% dintre pacienții cu regim de tratament diferit de strategia propusă de MTB au primit terapii cu un scor de potrivire scăzut (<50%).

Pacienții au fost stratificați în funcție de aceste scoruri, iar cei care au primit terapii cu scoruri de potrivire ridicate (>50%) versus scăzute (<50%) au prezentat rate de supraviețuire globală și fără progresia bolii prelungite semnificativ. Mai mult, gradul de potrivire a fost un predictor independent de îmbunătățire a tuturor parametrilor urmăriți.

TMB a facilitat cu succes interpretarea mai multor modalități de testare prin tehnici avansate de profilare moleculară. Pacienții ai căror medici au urmat recomandările TMB au beneficiat de o terapie care a fost mai bine adaptată la modificările lor și au obținut rezultate clinice semnificativ mai bune. Astfel, alegerea tratamentului care se potrivește cu o fracțiune cât mai mare din anomalii moleculare identificate în tumori (respectiv terapiile cu scoruri de potrivire mai mari) conduc la rezultate superioare.

Importanta biomarkerilor in medicina de precizie
Biomarkerii facilitează o abordare personalizată, precisă, a tratamentului oncologic

Progresele înregistrate de tehnologiile care permit stabilirea profilului genomic, împreună cu terapiile țintite, au revoluționat modul în care sunt gestionați pacienții oncologici

Medicina de precizie oferă perspective noi în domeniul oncologiei printr-o serie de tehnici de diagnosticare inovatoare precum secvențierea de nouă generație. Un alt studiu a arătat că testarea genetică universală, folosind NGS, poate detecta cu aproape 50% mai multe mutații genetice în cancerele solide decât testarea bazată pe ghidurile actuale. Acest lucru ar permite personalizarea managementului terapeutic pentru pacienții oncologici. Utilizarea NGS permite identificarea unor potențiale ținte terapeutice noi pentru pacienții cu cancer, dar există anumite provocări în utilizarea acestei abordări pe scară largă.

„Unul dintre obstacole este reprezentat de faptul că fiecare pacient pare să poarte tipare moleculare și genomice diferite, în ciuda faptului că are același tip de cancer. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece personalizăm terapia pe baza profilului genomic unic pe care îl au pacienții și, prin urmare, prezicerea răspunsului este dificilă. În plus, această abordare necesită expertiză multidisciplinară, precum și acces la medicamente sau studii clinice care nu sunt întotdeauna disponibile în facilități medicale mai mici”, a afirmat Prof. Dr. Shumei Kato, de la Facultatea de Medicină a UC San Diego și autorul principal al studiului de la Moores Cancer Center.

Pe de altă parte, un alt studiu a confirmat cost-eficiența tehnicilor de secvențiere de nouă generație în cazul cancerului pulmonar non-microcelular. Conform analizei efectuate, NGS ar putea aduce economii considerabile atât în cadrul sistemului de asigurări Medicare, cât și în rândul asiguratorilor comerciali, comparativ cu testarea panelului de 4 mutații.

Aplicarea tehnicilor NGS în practica medicală necesită implementarea unor MTB

Tehnicile NGS generează o cantitate mare de date, cu o complexitate crescută, iar interpretarea lor necesită o colaborare între experți multipli pentru a putea utiliza aceste profiluri moleculare în beneficiul pacienților. Această necesitate este în prezent abordată prin constituirea de MTB care reunesc specialiști interdisciplinari. Obiectivul unui MTB este de a integra toate caracteristicile pacientului în demersul terapeutic. Experții din domenii multidisciplinare revizuiesc toate datele unui pacient, inclusiv istoricul clinic, rapoartele de imagistică și anatomopatologie, rezultatele paraclinice de laborator și profilarea moleculară prin tehnici NGS. Scopul final este de a selecta terapia cu cea mai mare șansă de succes în concordanță cu profilul fiecărei tumori, și nu în funcție de organul în care se dezvoltă aceasta.

Conform unui sondaj efectuat în rândul oncologilor membri ai Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), 96% dintre aceștia consideră că efortul depus în participarea la un tumor board permite oferirea unei îngrijiri medicale mai bune pentru pacient.

Citește și: