#ESMO23. Consumul de alcool, direct legat de riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Ce recomandă Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului?

  • Health literacy



Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală – ESMO 2023 a avut loc recent la Madrid. În cadrul sesiunilor, reprezentanții Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte din Organizația Mondială a Sănătății, au atras atenția că este urgent nevoie de a crește conștientizarea globală cu privire la legătura directă dintre consumul de alcool și riscul de cancer.

Nivelul de conștientizare globală cu privire la legătura dintre alcool și cancer rămâne foarte scăzut. În primul rând, toți profesioniștii din domeniul sănătății, inclusiv oncologii, asistentele, medicii generaliști și medicii de familie, trebuie să contribuie la creșterea conștientizării la nivelul societății.

abonare

Conform datelor prezentate de IARC, aproape jumătate (46%) din populația lumii consumă alcool, cu rate mai mari la bărbați (54%) decât la femei (38%). În medie, la nivel global, fiecare consumator de alcool consumă aproximativ șase litri de etanol pur pe an, echivalent cu aproximativ o sticlă de vin pe săptămână. Cu toate acestea, consumul de alcool variază semnificativ în funcție de țară – Franța, de exemplu, are o medie de aproximativ 12 litri pe an sau aproximativ două sticle de vin pe săptămână.

Conform statisticii publicate de Institutul Național de Sănătate Publică din România, 67% dintre români au afirmat că au consumat alcool cel puțin o dată în anul 2019. În medie, 1 român bea 12,6 litri de alcool pe an și doar 2,6% din populația țării noastre recunoaște dependența de alcool.

Conform datelor din Codul European Împotriva Cancerului al IARC, consumul excesiv de alcool (mai mult de 60 g/zi sau aproximativ șase băuturi pe zi) este responsabil pentru 47% din cazurile de cancer atribuibile alcoolului, în timp ce consumul de risc (între 20 și 60 g/zi) reprezintă 29%, iar consumul moderat (mai puțin de 20 g/zi sau aproximativ două băuturi pe zi) contribuie cu aproximativ 14% la cazurile de cancer atribuibile alcoolului.

consum alcool risc cardiovascular hipertensiune arterială
De la stânga la dreapta: 10 – 12 grame de alcool pur (doza standard) sunt conținute în 280 – 330 ml de bere, în 150 – 180 ml de șampanie, în 30 – 40 ml de whisky sau de băutură spirtoasă foarte tare, în 60 – 80 ml de lichior și în 100 – 120 ml de vin roșu. Limitarea consumului la maximum 2 băuturi pe zi (1 în cazul femeilor) contribuie semnificativ la scăderea tensiunii arteriale. © IARC 2016

Pe lângă cancerul de sân, alte șase tipuri de cancer – cavitatea bucală, faringian, laringian, esofagian, colorectal și cancerul de ficat – pot fi atribuite consumului de alcool, iar dovezi emergente sugerează că și cancerul de stomac și pancreatic ar putea fi legate de acesta. Vestea bună este că tendințele pe termen lung arată scăderi ale consumului de alcool în multe țări, chiar și în țări renumite pentru producția de vin, cum ar fi Franța și Italia, unde s-au observat reduceri semnificative ale consumului începând din anii 1920.

Una dintre cele 12 recomandări ale Codului European împotriva Cancerului se referă la consumul de alcool: „În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beți alcool deloc”. Diverse mituri au circulat de-a lungul anilor în legătură cu beneficiile și riscurile asociate consumului de alcool. Una dintre cele mai răspândite opinii viza beneficiul pe care un pahar de vin roșu consumat zilnic l-ar aduce asupra sănătății cardiovasculare. Studiile actuale contrazic aceste concepții eronate și indică faptul că nu există o cantitate sigură în ceea ce privește consumul de alcool.

Consumul de alcool este al treilea factor de risc evitabil ca frecvență. Cele mai des întâlnite cazuri de cancer asociate consumului de alcool sunt: cancerul cavității orale și faringelui (responsabil pentru 40,9% dintre cazuri), cancerul laringian, hepatic, esofagian, cancerul de sân, de colon și rect.

Citește și:

Infografic informații cheie consum alcool risc dezvoltare cancer