INFOGRAFIC. 5 informații cheie despre asocierea dintre consumul de alcool și dezvoltarea anumitor tipuri de cancer

  • Health literacy



Una dintre cele 12 recomandări ale Codului European împotriva Cancerului se referă la consumul de alcool: „În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beți alcool deloc”. Diverse mituri au circulat de-a lungul anilor în legătură cu beneficiile și riscurile asociate consumului de alcool. Una dintre cele mai răspândite opinii viza beneficiul pe care un pahar de vin roșu consumat zilnic l-ar aduce asupra stării de sănătate. Studiile actuale contrazic aceste concepții eronate și indică faptul că nu există o cantitate sigură în ceea ce privește consumul de alcool.

Conform studiilor, consumul de alcool este al treilea factor de risc evitabil ca frecvență, cu 4% din numărul total de cazuri de cancer. Cele mai des întâlnite cazuri de cancer asociate consumului de alcool sunt: cancerul cavității orale și faringelui (responsabil pentru 40,9% dintre cazuri), cancerul laringian, hepatic, esofagian, cancerul de sân, de colon și rect.

abonare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat inițiativa SAFER, inițiativă care cuprinde cinci acțiuni prioritare în combaterea consumului nociv de alcool:

  • Strengthen – consolidarea restricțiilor privind disponibilitatea alcoolului;
  • Advance – propunerea și implementarea măsurilor de combatere a condusului sub influența alcoolului;
  • Facilitate – facilitarea accesului la screening, intervenții scurte și tratament;
  • Enforce – aplicarea interdicțiilor sau restricțiilor privind publicitatea, sponsorizarea și promovarea alcoolului;
  • Raise – creșterea prețurilor băuturilor alcoolice prin accize și politici de prețuri.

Cele mai comune tipuri de cancer asociate consumului de alcool diferă de la bărbați la femei. Conform statisticilor, în anul 2018, consumul de alcool era responsabil pentru un total de 70.000 de cazuri de cancer la femei și 110.000 de cazuri de cancer la bărbați. Din acest total, în rândul femeilor cancerul de sân însuma 45.000 de cazuri, cauzând aproximativ 12.100 de decese, iar în rândul bărbaților, cancerul colo-rectal însuma 59.200 de cazuri, fiind responsabil de 28.200 de decese.

Infografic informații cheie consum alcool risc dezvoltare cancer

Riscul dezvoltării cancerului crește din momentul consumului primei băuturi alcoolice. Mai precis, în 2018 mai mult de 1 din 10 tipuri de cancer asociate alcoolului au fost cauzate de consumul zilnic a cel puțin 500 mL de bere, 60 mL de tărie sau 200 mL de vin. Nu există o cantitate optimă de alcool care să poată fi consumată fără să implice riscuri.

Fumatul concomitent cu consumul de alcool multiplică riscul dezvoltării cancerului. Persoanele care fumează și consumă alcool în același timp au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta cancer oral, orofaringian, laringian și esofagian. Mai mult decât atât, persoanele care fumează și consumă alcool în cantități foarte mari au acest risc cu până la 30 de ori mai mare.

Cancerele asociate consumului de alcool pot fi prevenite, însă sunt necesare reglementări care să crească prețul băuturilor alcoolice și să împiedice accesul facil la produse ce conțin alcool, precum și să restricționeze campaniile publicitare care prezintă băuturi alcoolice.

În afara creșterii riscului de cancer, consumul de alcool are și alte consecințe negative asupra stării de sănătate, fiind considerat un factor de risc pentru peste 200 de afecțiuni medicale: diverse tulburări mintale (inclusiv dependența sau sevrajul de etanol), boli netransmisibile precum ciroza hepatică sau bolile cardiovasculare, boli infecțioase (HIV sau tuberculoză) și traumatisme sau leziuni provocate prin diverse accidente.

Citește și: