articole despre Prevenție

STUDIU. Introducerea substituenților de sare în alimentație poate scădea riscul de hipertensiune arterială cu 40%

În cazul adulților de vârstă înaintată cu valori normale ale tensiunii arteriale (TA), înlocuirea sării obișnuite cu un substituent al acesteia poate reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale cu până la 40%, conform studiului DECIDE-Salt publicat în Journal of the American College of Cardiology. Mai mult, în cazul grupului care a folosit înlocuitorul pentru sare nu […]


STUDIU. Formele agresive de cancer de sân, mai frecvente la femeile cu sindrom metabolic

Sindromul metabolic (MetS) este asociat cu creșterea riscului de cancer de sân și cu mortalitatea ridicată cauzată de acest tip de neoplasm, conform unei cercetări recente, publicată în revista Cancer . O alimentație sănătoasă, cu conținut redus de grăsimi s-a asociat cu reducerea mortalității prin cancerul de sân. Rezultatele confirmă încă o dată faptul că factorii […]


STUDIU. Consumul excesiv de sare crește riscul de cancer gastric cu 40%, inclusiv la populația europeană

Consumul crescut de sare este asociat cu riscul de cancer gastric și în Europa, nu doar în țările asiatice, unde acest fenomen era deja cunoscut, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Medicală din Viena. Studiul, publicat recent în revista de specialitate „Gastric Cancer”, arată că persoanele care adaugă frecvent sare în mâncare au un risc […]


STUDIU. Îmbătrânirea biologică, influențată de lungimea genelor. Putem „da timpul înapoi”?

Odată cu înaintarea în vârstă, expresia genelor lungi se reduce, aceste modificări fiind observate în multiple studii independente, pe diverse organisme, tipuri celulare şi boli asociate cu îmbătrânirea. Fenomenul sistematic este numit declin al transcripţiei dependent de lungimea genei (GLTD, gene-length-dependent transcription decline) şi ar putea contribui la îmbătrânire ca factor etiologic, conform unui review […]


STUDIU. Consumul de alcool crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, mai ales în rândul femeilor

Femeile tinere și cele de vârstă mijlocie care au raportat consumul a opt sau mai multe băuturi alcoolice săptămânal, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boală coronariană, în comparație cu cele ce consumă o cantitate mai mică. Totodată, mai susceptibili la dezvoltarea acestei afecțiuni sunt și femeile și bărbații care consumă alcool în exces. […]


STUDIU. Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Incidența accidentului vascular este într-o continuă creștere în rândul persoanelor sub 55 de ani, mai ales în țările dezvoltate. Această observație a fost atribuită factorilor de risc tradiționali asociați accidentului vascular care apare la persoanele mai în vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, obezitatea, fumatul și boala arterială coronariană. În ciuda acestei […]


Alăptatul exclusiv la sân în primele 3 luni de viață, asociat cu reducerea riscului de leucemie la copil

Alăptarea exclusiv la sân timp de cel puțin 3 luni ar putea reduce semnificativ riscul de cancer pediatric, în special de leucemie limfoblastică acută cu precursori de celule B (ALL), cea mai comună formă de cancer la copii. Concluzia aparține unui studiu care a inclus peste 300.000 de copii din Danemarca. Studiul este publicat în […]


#ACC24. Persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au risc ridicat de hipertensiune arterială. La femei, riscul este mai mare

Riscul de hipertensiune arterială este ridicat la persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte, fiind și mai pronunțat la cele care însumează mai puţin de 5 ore de somn pe noapte, conform unei meta-analize prezentate în cadrul sesiunilor ştiinţifice din cadrul întâlnirii de anul acesta a American College of Cardiology. Simultan, studiul […]


STUDIU. Infecția persistentă cu tulpini HPV cu risc înalt, mai frecventă la anumite persoane cu predispoziție genetică

Un studiu recent efectuat de Universitatea de Medicină din Maryland arată că anumite persoane au o predispoziție genetică asociată cu dobândirea și persistența infecțiilor cu HPV cu risc ridicat. Această descoperire este importantă deoarece permite dezvoltarea de scoruri de risc poligenic, care ar putea fi folosite pentru a evalua probabilitatea unei infecții persistente în funcție […]


OMS trage un semnal de alarmă privind consumul de sare: doar 5% din statele membre au strategii de reducere a sodiului din alimentație

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, obiectivul de a reduce aportul de sodiu cu 30% până în 2025 la nivel mondial, nu va fi atins. Consumul de sodiu excesiv, care se găsește predominant în sarea de masă (clorura de sodiu) și în alte condimente sau potențiatori de aromă, precum glutamatul […]