articole despre Prevenție

Ghidul ESC/EAS pentru magementul dislipidemiilor a fost actualizat. Testarea lipoproteinei (a), recomandată pentru toți adulții, ca parte din evaluarea standard a riscului cardiovascular
La Congresul ESC 2025 de la Madrid, Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) și Societatea Europeană de Ateroscleroză (EAS) au prezentat Actualizarea Ghidului 2019 pentru managementul dislipidemiilor. Documentul este rezultatul progreselor acumulate în ultimii ani în ceea ce privește predicția riscului cardiovascular, terapiile hipolipemiante și managementul factorilor genetici de risc. Un element de noutate îl constituie […]

STUDIU. Dietele cu alimente minim procesate, mai eficiente pentru scăderea în greutate, față de cele care includ ultraprocesate considerate sănătoase
Alimentele considerate sănătoase, conform ghidurilor actuale, se asociază cu scăderea în greutate mai mare și un control mai bun al apetitului atunci când sunt minim procesate, conform unui nou studiu publicat în Nature Medicine. Rezultatele provin dintr-un studiu clinic randomizat care a comparat efectele asupra modificării masei corporale la adulții supraponderali sau obezi ale dietei […]

Obezitatea alimentează epidemia de boli cronice la tineri: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia și bolile de ficat apar din ce în ce mai devreme
Bolile considerate cândva ale adulților (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și ficatul gras) devin realitate încă din adolescență, iar obezitatea este principalul vinovat. Obezitatea la copii și tineri adulți a devenit una dintre cele mai presante probleme de sănătate din Statele Unite. Un nou studiu publicat în JAMA Pediatrics arată cât de mult contribuie excesul de […]

O bacterie comună din intestin poate tripla riscul de cancer de colon la persoanele cu predispoziție genetică
Cancerul colorectal este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prin cancer la nivel mondial. Deși este bine stabilit că factorii genetici, stilul de viață și mediul contribuie la apariția bolii, tot mai multe studii arată că microbiomul intestinal are un rol important în acest proces. Un studiu publicat în 2025 în revista eGastroenterology […]

Copiii sunt expuși de 76 de ori pe zi la reclame pentru produse care le pun sănătatea în pericol
Un studiu din Noua Zeelandă arată cum marketingul pentru băuturi cu zahăr, fast-food, alcool și jocuri de noroc depășește de două ori mesajele pentru alimentație sănătoasă și campaniile sociale Imaginează-ți un copil de 12 ani într-o zi obișnuită de sâmbătă: micul dejun acasă, drumul spre parc, câteva ore petrecute cu prietenii și apoi o oprire […]

Exercițiile fizice intense ajută organismul să lupte împotriva recidivei cancerului de sân
Un nou studiu publicat în Breast Cancer Research and Treatment arată că o singură sesiune de exerciții fizice, fie antrenament de rezistență, fie antrenament pe intervale de intensitate ridicată (HIIT), poate declanșa efecte de reducere a dezvoltării celulelor maligne la femeile care au supraviețuit cancerului de sân. Cercetarea subliniază că exercițiul fizic nu este doar o […]

Campaniile de screening pentru boli cardivasculare în farmacii și la evenimente sportive arată că 2 din 3 persoane au factori de risc necontrolați
Campaniile de screening cardiovascular organizate în farmacii și la evenimente sportive pot identifica persoane predispuse la boala cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD), potrivit unui studiu publicat în JACC și prezentat la cea de-a 73-a Întâlnire Științifică Anuală a Cardiac Society of Australia and New Zealand, desfășurată în perioada 14-17 august 2025. ASCVD rămâne principala cauză de deces la […]

1 din 5 adulți are un risc cardiovascular nedepistat de analizele obișnuite. Testarea lipoproteinei(a) ar putea schimba complet strategiile de prevenție și reduce costurile medicale
Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească în toate țările, inclusiv în cele cu sisteme performante de sănătate. În spatele acestei realități se află o serie întreagă de factori de risc cunoscuți, precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul sau fumatul asupra cărora se acționează deja […]

Nu toate alimentele ultraprocesate sunt nesănătoase. Asociația Americană a Inimii arată că unele pot avea un rol benefic în alimentație
Conceptul de alimentație sănătoasă a evoluat considerabil în ultimii ani. Tot mai multe cercetări nu se mai uită doar la conținutul unui aliment, ci și la modul în care acesta este obținut. Procesarea alimentelor, și în mod particular gradul de ultraprocesare, a devenit un criteriu central atunci când vorbim despre riscul de boli cardiometabolice. Într-un […]

STUDIU. Postul intermitent nu aduce aceleași beneficii la persoanele cu obezitate ca la cei normoponderali. Metabolismul și imunitatea reacționează diferit
Postul intermitent a devenit una dintre cele mai populare strategii nutriționale din ultimul deceniu, promovat nu doar pentru pierderea în greutate, ci și pentru potențialul său de a îmbunătăți sănătatea metabolică și de a reduce inflamația. Presupunerea de bază este că aceste intervenții activează aceleași mecanisme benefice la toți indivizii. Un nou studiu clinic realizat […]