articole despre Prevenție

STUDIU. Cancerul de col uterin ar putea fi depistat precoce cu ajutorul unui test non-invaziv care folosește probe de urină

Un nou test dezvoltat la Universitatea Waseda din Japonia permite detectarea precoce, non-invazivă, a persoanelor la risc de cancer de col uterin pe baza unor probe de urină. Acesta ar putea fi utilizat pe scară largă pentru a optimiza programele de screening. Abordarea inovatoare presupune utilizarea unui test ultrasensibil de tip ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) […]


Esențial în sănătate publică. Un vaccin eficient împotriva HIV, mai aproape de realitate

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Știrile săptămânii 01 – 07 iulie 2024 Un vaccin eficient împotriva HIV, mai aproape de realitate Noi rezultate preclinice au descris dezvoltarea şi utilizarea cu succes a […]


#AACR24. Ce modificări apar în fazele incipiente ale cancerului și cum pot fi țintite terapeutic? Noutăți de la Congresul American dedicat Cercetării în Oncologie

Noţiunea de cancer nu semnifică o singură boală, ci un grup vast de afecţiuni, caracterizate de proliferarea unor celule care nu mai răspund la sistemele normale de control și reglare a diviziunii celulare. Cancerul poate să se dezvolte, teoretic, din orice tip celular şi să apară la nivelul oricăror organe din corpul uman. Formaţiunea tumorală […]


#NUTRITION24. O dietă bazată exclusiv pe alimente neprocesate nu este neapărat mai sănătoasă. Moderația este cheia

O cercetare prezentată recent la NUTRITION 2024, întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție, de la Chicago, provoacă teoria generală conform căreia alimentele neprocesate sunt complet benefice în alimentația umană, iar cele ultraprocesate, complet dăunătoare, și sugerează că un consum predominant de alimente minim procesate, așa cum sunt definite de sistemul de clasificare NOVA, nu […]


STUDIU. Alimentaţia sănătoasă reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat

Adoptarea unei diete sănătoase reduce riscul de prediabet şi diabet zaharat de tip 2, inclusiv la persoanele cu risc genetic ridicat, conform unui studiu publicat în European Journal of Nutrition.  dieta sănătoasă s-a asociat cu îmbunătăţirea glicemiei, atât à jeun, cât şi măsurată în cadrul testului de toleranţă la glucoză cu determinare la două ore […]


STUDIU. Proteinele din cordonul ombilical ar putea indica timpuriu problemele de creștere la făt

Proteomul sângelui din cordonul ombilical, care cuprinde proteine derivate atât de la mamă, cât și de la făt, oferă informații importante despre starea fiziologică și patologică a fătului, inclusiv despre cum va evolua sănătatea acestuia. Într-un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Hasselt din Belgia, publicat în JAMA Network Open, s-a demonstrat că […]


Esențial în sănătate publică. Hepatita E se transmite pe cale sexuală și poate determina infertilitate la bărbați

Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Știrile săptămânii 17 – 23 iunie 202 Persoanele care au avut cancer în tinerețe au risc mai mare de boli cardiovasculare Persoanele care au avut cancer la […]


De ce ar trebui să evaluăm lipoproteina(a) cel puțin o dată în viață

Lipoproteina(a) este o particulă puternic aterogenă, ale cărei concentrații sunt determinate genetic iar aproximativ 20% din populația generală prezintă niveluri ridicate sau foarte ridicate de Lp(a). Multiple studii au arătat legătura dintre Lp(a) și numeroase boli cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic, boala arterială periferică sau stenoza valvei aortice, ghidurile actuale ale Societății Europene de Cardiologie (ESC) […]


STUDIU. Alimentele ultraprocesate, chiar dacă sunt de origine vegetală, asociate cu risc ridicat de boli cardiovasculare

Dieta bazată pe plante reduce riscurile cardiovasculare, atâta timp cât alimentele consumate sunt puţin spre deloc procesate, conform unui studiu publicat în The Lancet Regional Health-Europe. Aceste rezultate indică importanţa consumului cât mai redus de alimente ultraprocesate, deoarece acestea presupun riscuri pentru sănătate, chiar dacă sunt de origine vegetală. Principalele concluzii: creşterea cu 10% a […]


STUDIU. Consumul de alcool la tineri ar putea fi redus prin introducerea testării genetice, alături de consilierea comportamentală

Într-un studiu publicat în BMC Medicine a fost explorată eficacitatea unei noi intervenții care combină screeningul genetic și consilierea comportamentală pentru a reduce consumul de alcool. Studiul controlat randomizat s-a concentrat pe adulții tineri, un grup deosebit de vulnerabil la abuzul de alcool, având ca scop reducerea obiceiurilor de consum prin sfaturi de sănătate personalizate […]