Stabilirea unui diagnostic medical cu ajutorul AI: avantaje și limitări GPT-4V

  • Medicina digitală



Modelul de inteligență artificială (AI) GPT-4V (Generative Pre-trained Transformer 4 with Vision) ar putea fi utilizat pentru stabilirea unui diagnostic medical corect. Totuși, acesta prezintă limitări semnificative în descrierea imaginilor și în explicarea raționamentului utilizat și nu poate înlocui complet experiența umană. Odată ce restricțiile și beneficiile modelului AI sunt definite, el poate fi un instrument complementar în practică, ajutând medicii să stabilească un diagnostic mai rapid, bazat pe date.

GPT-4V, un model multimodal capabil să proceseze atât texte, cât și imagini, a fost evaluat prin răspunsul oferit la 207 întrebări. Modelul a trebuit să furnizeze o explicație scrisă a fiecărui răspuns, inclusiv să descrie imaginile primite, să facă un rezumat al cunoștințelor medicale și să motiveze alegerea pas cu pas. Ulterior, nouă medici de diferite specialități au răspuns inițial întrebărilor fără a folosi resurse externe (în stil „closed-book”) și apoi cu ajutorul acestora (în stil „open-book”). La final, au fost comparate răspunsurile corecte cu răspunsurile și argumentele oferite de GPT-4V.

abonare

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH), iar rezultatele au fost publicate recent în npj Digital Medicine. AI a atins o precizie de 81,6 %, în timp ce medicii au avut o precizie de 77,8 %. Modelul a depășit medicii în condițiile de testare „closed-book”, dar nu și în cele „open-book”. De asemenea, GPT-4V a avut o precizie de peste 78% în cazurile în care medicii au greșit răspunsurile.

Totuși, medicii au observat că AI face frecvent greșeli în descrierea imaginilor și în explicarea raționamentului, chiar și atunci când diagnosticul final este corect. De exemplu, AI nu a reușit să recunoască faptul că două leziuni de pe brațul unui pacient, care păreau diferite din cauza unghiului, erau cauzate de aceeași afecțiune. În general, 35,5 % dintre diagnosticele corecte oferite de AI au fost însoțite de explicații greșite, iar 27,2 % dintre erori au fost legate de o interpretare incorectă a imaginilor analizate.

„Această tehnologie are potențialul de a ajuta medicii să își îmbunătățească abilitățile prin informații bazate pe date, ceea ce ar putea duce la un proces de diagnostic mai precis; înțelegerea riscurilor și limitărilor acestei tehnologii este esențială pentru valorificarea potențialului său în medicină” – afirmă Zhiyong Lu, autor principal.

Un medic care tine o holograma in forma de inima ce contine motiv medical
AI este un instrument semnificativ în medicină, dar nu înlocuiește complet experiența umană și necesită o înțelegere profundă a limitărilor sale. Image by Tung Lam from Pixabay

Cercetătorii subliniază că, deși acesta este un studiu restrâns, el oferă perspective noi asupra potențialului AI. În continuare, sunt necesare analize suplimentare pentru a înțelege cum pot fi utilizate cât mai eficient aceste modele în procesul de diagnosticare. 

Citește și: