Diagnostic rapid în cardiopatia ischemică, cu ajutorul înregistrărilor EKG realizate cu ceasul inteligent Apple

  • Medicina digitală„An apple a day keeps the doctor away” (Un măr pe zi ține medicul la distanță), proverbul englezesc care a început să fie utilizat la începutul secolului XX,  făcând referire la abordarea unui stil de viață sănătos prin consumul de fructe, ar putea căpăta o nouă interpretare. „Un măr” ar putea fi unul dintre produsele companiei Apple – Apple watch mai exact, iar „pe zi” ar trebui să devină „purtat zilnic”. Dacă adăugăm și „protejându-te de cardiopatia ischemică”, expresia se transformă în „Apple watch purtat zilnic ține medicul la distanță, protejându-te de cardiopatia ischemică”.

Unul dintre cazurile clinice publicate în European Heart Journal (un jurnal al Societății Europene de Cardiologie), de către Oxford University press, demonstrează utilitatea unui dispozitiv precum Apple Watch în diagnosticarea corectă a cardiopatiei ischemice. Astfel, Apple watch este util nu numai în diagnosticarea fibrilației atriale sau atrioventriculare, ci și în cardiopatia ischemică, iar varianta secolului XXI a zicalei de mai sus este și mai puternic justificată.

abonare
Imagine preluată de pe www.apple.com

Descrierea cazului din EHJ

O doamnă în vârstă de 80 de ani a prezentat simptome tipice de angină, clasa a III-a conform clasificării Societății Cardiovasculare Canadiene (SCC) și s-a prezentat la spital. De asemenea, ea s-a plâns de două episoade de presincopă. Nu au fost raportate simptome vegetative. Istoricul anterior a inclus un diagnostic de hipertensiune arterială, fibrilație atrială paroxistică și un episod de embolie pulmonară în urmă cu 2 ani. Tratamentul actual includea aspirină, telmisartan, nebivolol, atorvastatină și tetranitrat de azotat organic (PETN).

EKG-ul inițial nu a evidențiat nicio dovadă care să indice către un episod ischemic. Troponina I de mare sensibilitate a fost negativă. De asemenea, pacienta a acuzat episoade anterioare de bătăi ectopice, frecvente, care au fost înregistrate cu ceasul Apple.

În plus, înregistrările Apple au inclus urmăriri subdenivelare de segment ST. Pe baza acestei dovezi, care indica o posibilă ischemie, diagnosticul suplimentar a fost omis și pacienta a fost transferată direct la laboratorul de cateterism cardiac, unde a fost observată o stenoză la nivelul arterei coronare stângi și o leziune la nivelul arterei descendente anterioare și bifurcația arterelor diagonale. În consecință, pacientei i s-a efectuat angioplastie coronariană cu stent, fiind externată o zi mai târziu.

Utilizarea noilor tehnologii inteligente în diagnosticul cardiovascular

Dezvoltarea tehnologiilor inteligente deschide calea către noi posibilități de diagnostic. În cazul ceasului Apple, după instalarea aplicației mobile, acesta înregistrează un EKG atunci când un deget este plasat pe coroana digitală a ceasului. O urmărire de 30 de secunde este stocată într-un fișier PDF care poate fi preluat din aplicație.

În acest caz, înregistrările Apple watch au făcut diferența – diagnosticul corect a fost pus mai rapid, salvând timp și resurse atât pentru pacientă, cât și pentru personalul medical.

Conform celui mai amplu studiu realizat pentru a evalua eficacitatea monitorizării pulsului cu ajutorul Apple Watch, aceasta poate fi utilizată în diagnosticul precoce al aritmiilor cardiace. Aproximativ 84% dintre notificările generate în urma înregistrării unui puls neregulat au fost ulterior corelate cu episoade de fibrilație atrială, confirmate prin electrocardiogramă (EKG). Tehnologia utilizată de Apple Watch presupune monitorizarea intermitentă a pulsului, mărind frecvența înregistrărilor atunci când detectează mai multe episoade succesive de ritm neregulat.

Tehnologiile inteligente ușor de purtat (wearables) sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră și se pot dovedi foarte importante în cadrul anumitor afecțiuni. Pentru unele episoade cardiovasculare, acestea pot face diferența dintre viață și moarte – permițând medicului să afle detalii despre pacientul său chiar și atunci când acesta nu se află în fața sa.

Citește și: