#EHRA2019. Experții, despre Apple Watch în detectarea fibrilației atriale: “Servește interesul pacientului de a trăi mai mult și mai bine?”

  • Medicina digitală



Monitorizarea pulsului cu ajutorul Apple Watch poate fi utilizată în diagnosticul precoce al aritmiilor cardiace, inclusiv al fibrilației atriale. Rezultatele celui mai mai mare studiu, Apple Heart Study, despre detectarea ritmului cardiac neregulat cu ajutorul unui smartwatch au fost publicate în cadrul congresului Asociației Europene a Ritmului Cardiac 2019.

Întrebările și opiniile experților Societății Europene de Cardiologie surprind mai multe aspecte în ceea ce privește acest tip de inovație. Care sunt beneficiile și riscurile identificării unui ritm neregulat la pacienții tineri, utilizatori de smartwatches precum Apple Watch? Ar trebui să fie o indicație de tratament? Încotro se îndreaptă această tehnologie?

abonare

Principalele date publicate despre rezultatele Apple Heart Study sunt:

  • 0,5% dintre utilizatorii Apple Watch au primit notificări de ritm neregulat
  • la 1/3 dintre aceștia a fost confirmat diagnosticul undei forme de fibrilație atrială
  • 84% dintre înregistrările de puls neregulat au fost confirmate simultan de electrocardiogramă ca fiind episoade de fibrilație atrială (valoarea predicitivă pozitivă)
  • 57% dintre utilizatorii care au primit notificări corespunzătoare unui ritm neregulat au solicitat, ulterior, un consult medical.

Prof. Hein Heidbuchel, președintele EHRA, întâmpină noua tehnologie cu un optimism rezervat, explicând de ce este important ca mai întâi clinicienii să fie instruiți cum anume ar trebui să integreze informațiile primite prin astfel de metode de testare:

„În primul rând, trebuie să presupunem că majoritatea utilizatorilor de smartwatches sunt persoane tinere. Chiar dacă se dovedește că au fost într-adevăr documentate episoade de fibrilație atrială, ca și medici încă nu știm cum să interpretăm o astfel de informație în acest context clinic. În al doilea rând, până acum, doctorii consultau pacienții și decideau ce fel de investigații sunt indicate în continuare. În situația de față, pacientul vine la medic cu rezultatele unui test în afara unui context clinic”.

O altă perspectivă este conturată de Prof. Isabelle Van Gelder, președintele Comitetului Național de Societăți EHRA, ce aduce în discuție diferențele dintre sistemul de sănătate din Europa și cel din S.U.A.:

„Rezultatele sunt impresionante, însă cred că ar trebui să nu uităm ca studiul a fost efectuat pe populația din S.U.A. Mai precis, este vorba de acel segment al populației care este asigurată și care își permite să investească în tehnologii de acest gen. În Europa lucrurile sunt diferite și mă tem că va genera un val de anxietate în rândul celor care utilizează un smartwatch”.

Prof. Haran Burri, președintele Comitetului Științific EHRA 2019 explică o parte din rezultate prin prisma parametrilor urmăriți la aprecierea unui test de screening:

„Ce știm deocamdată este că e o metodă neinvazivă, care nu implică riscuri. Nu îi cunoaștem încă sensibilitatea, asta însemnând câți pacienți au o aritmie care nu este detectată de Apple Watch. Știm că are o valoare predictivă pozitivă de 84%, adică 1 sau 2 din 10 utilizatori vor primi notificare când de fapt e un eveniment fals pozitiv”.

Dr. Emma Svennberg, coordonator m-health EHRA, subliniază faptul că Apple Heart Study este cel mai mare studiu virtual efectuat până acum și că reprezintă un progres semnificativ pentru medicina digitală.

„Scopul acestui studiu a fost de a detecta fibrilația atrială asimptomatică, o afecțiune care nu e benignă la pacienții vârstnici sau la cei cu multipli factori de risc cardiovascular asociați. Cu toate acestea, studiul a inclus mai mult de 400.000 de utilizatori, dintre care doar 6% au peste 65 de ani. Ar trebui să comparăm rezultatele cu alte studii de screening efectuate la populațiile în vârstă, pentru a vedea relevanța lor”.

Prof. Gerhard Hindricks, redactor șef al jurnalului științific EHRA, EP Europace și fost președinte EHRA, își exprimă îndoielile cu privire la disponibilitatea pacienților și a medicilor de a integra inovațiile tehnologice de acest gen:

„Va servi interesul pacientului de a trăi mai mult și mai bine? Asta trebuie dovedit în timp. Știm noi, ca și practicieni, ce să facem cu toate aceste date? Există posibilitatea ca ele să scurtcircuiteze sistemul de sănătate? Ne-am gândit și la aspectele legislative? Încă mai avem de răspuns la aceste întrebări”.

Cu toate că fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă și că reprezintă sursa a apeste 30% din accidentele vasculare cerebrale, administrarea unei terapii anticoagulante la pacienții mai tineri de 65 de ani doar pe baza acestei metode de screening este discutabilă.

Citește și: