În ultimii 30 de ani au fost raportate diferențe mari între femei și bărbați privind starea de sănătate. S-a constatat că femeile suferă de mai multe afecțiuni pe parcursul vieții, în timp ce la bărbați a fost mai des observat decesul prematur. Aceste diferențe sunt date de factori biologici și sociali și este important să se raporteze mai multe informații despre sex și gen și să se dezvolte strategii de sănătate publică ce țin cont de ambele.
Un studiu publicat în revista The Lancet Public Health a dezvăluit diferențe semnificative ale stării de sănătate între femei și bărbați în ultimele 3 decenii. Aceste diferențe legate de sănătate încep în adolescență, deci sunt necesare intervenții timpurii pentru a preveni debutul și exacerbarea problemelor de sănătate. Afecțiunile care nu sunt fatale, cum ar fi afecțiunile musculo-scheletice, problemele de sănătate mintală și durerile de cap, afectează predominant femeile. În schimb, bărbații sunt afectați disproporționat de afecțiunile care duc la deces prematur, inclusiv COVID-19, leziunile cauzate de accidente rutiere, boli cardiovasculare, boli respiratorii și hepatice.
„Este momentul potrivit pentru acest studiu și pentru această chemare la acțiune – nu doar din cauza stadiului actual al dovezilor, dar COVID-19 ne-a reamintit categoric că diferențele de gen pot influența profund sănătatea oamenilor” — afirmă Dr. Luisa Sorio Flor, autor principal al studiului.
Studiul reprezintă un semnal de alarmă și arată importanța solicitării datelor referitoare la sex și gen în mod responsabil și folosirea acestor date pentru revizuirea abordărilor actuale în domeniul sănătății. De asemenea, subliniază necesitatea unor strategii care recunosc provocările unice de sănătate cu care se confruntă femeile și bărbații, informate atât de sex (caracteristicile biologice și fiziologice), cât și de gen (roluri, comportamente și identități construite social).
Cercetarea a utilizat date din Studiul Global Burden of Disease 2021 pentru a vedea câți ani de viață au fost afectați de boală și deces prematur la femei și bărbați cu vârsta peste 10 ani, în întreaga lume și în șapte regiuni diferite, între 1990 și 2021. Totuși, analiza nu include boli specifice sexului (afecțiuni ginecologice ori cancer de prostată), ci examinează diferențele între condițiile care afectează atât femeile, cât și bărbații.
Studiul subliniază importanța abordărilor țintite pe sex și gen în domeniul sănătății și constată că diferențele globale în pierderea stării de sănătate între femei și bărbați au rămas în mare parte constante în ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, pentru unele afecțiuni, cum ar fi diabetul, diferența în ratele Anilor de Viață Ajustați la Dizabilitate (disability-adjusted life years- DALY) între femei și bărbați aproape s-a triplat între 1990 și 2021. De asemenea, s-a înregistrat o creștere disproporționată pentru tulburările depresive, anxietate și unele afecțiuni musculo-scheletice care dezavantajează femeile. Afecțiunile de sănătate mintală afectează în mod disproporționat femeile în toate regiunile lumii. Diferențele între sexe privind aceste afecțiuni, încep de timpuriu în viață și continuă să se accentueze odată cu înaintarea în vârstă.
„Un aspect cheie evidențiat de studiu este că femeile și bărbații diferă în multe aspecte biologice și sociale care se schimbă și se pot acumula în timp, ducând la experiențe diferite în ceea ce privește sănătatea și boala în fiecare etapă a vieții și în diferite regiuni ale lumii. Provocarea actuală este să dezvoltăm, să punem în aplicare și să evaluăm metode de prevenire și tratament care țin cont de sex și gen pentru principalele cauze de boală și deces prematur, de la o vârstă fragedă și în rândul unor populații diverse”— afirmă Dr. Luisa Sorio Flor.
În timp ce inițiative noi au început să fie implementate la nivel global, spre exemplu Strategia din 2018 privind sănătatea și bunăstarea bărbaților din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), progresul în ceea ce privește strategiile de sănătate pentru bărbați a fost lent, cu doar câteva țări care au desemnat politici la nivel național pentru a aborda această problemă.
În anul 2021, cea mai mare diferență care dezavantajează femeile s-a observat în cazul durerilor de spate, cu rate ale DALY cu o treime mai mari decât pentru bărbați. Această discrepanță a fost mai pronunțată în Asia de Sud și în Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală.
„ Analiza noastră subliniază, de asemenea, necesitatea unor politici și planificări direcționate pentru a răspunde nevoilor de sănătate ale diferitelor populații. Fără cunoștințe detaliate despre comportamentele cu risc, dinamica socială, condițiile economice și accesul la serviciile de sănătate pentru toți oamenii din diferitele regiuni ale lumii, barierele sistemice care mențin inechitățile în sănătate vor persista” — adaugă Dr. Vedavati Patwardhan, co-autor.
Cercetătorii evidențiază importanța colectării și raportării datelor specifice sexului și, când este posibil, a identității de gen. Ei remarcă existența de lacune semnificative în disponibilitatea datelor dezagregate pe sexe, cu aproximativ 60% din țări care nu separă în mod constant datele pe sexe, chiar și pentru COVID-19. Autorii recunosc, de asemenea, unele limitări ale studiului, inclusiv cantitatea și calitatea datelor anterioare, biasurile sistemice în datele epidemiologice și lipsa datelor despre grupurile cu identități de gen ori sexuale diverse.
Citește și:
- Aceeași durată de activitate fizică săptămânală, beneficii mai mari asupra sănătății cardiovasculare a femeilor comparativ cu bărbații
- STUDIU. Endometrioza și sindromul colonului iritabil prezintă factori comuni de risc genetic
- STUDIU. Menținerea unei greutăți corporale constante după 60 de ani, asociată cu longevitatea la femei