STUDIU. Endometrioza și sindromul colonului iritabil prezintă factori comuni de risc genetic

  • Health literacy



Endometrioza și anumite afecțiuni ale sistemului gastrointestinal – GI, precum sindromul colonului iritabil (IBS), boala de reflux gastro-esofagian (GORD), dar și ulcerul peptic (PUD), prezintă factori de risc genetici comuni, conform unui studiu de la Universitatea din Queensland, publicat în Cell Reports Medicine.

Cea mai puternică asociere a fost cea dintre endometrioză și IBS. Locusurile genetice împărtășite între endometrioză și tulburările GI indică căi biologice comune și ținte potențiale pentru tratament. De exemplu, MYSM1 și FN1 sunt identificate ca regiuni asociate atât cu endometrioza, cât și cu IBS, indicând roluri în funcția imună și procesele celulare, cum ar fi proliferarea și migrația.

abonare

În plus, studiul arată că medicamentele care vizează CCKBR (Receptorul pentru colecistokinină B) și PDE4B (Fosfodiesteraza 4B) ar putea fi folosite și pentru tratarea endometriozei, deoarece acestea sunt deja implicate în tulburările GI.

Utilizarea suprapusă a medicamentelor între pacienții cu endometrioză și cei cu tulburări GI susțin fiziopatologia comună și subliniază necesitatea unei atenții sporite la contraindicațiile medicamentelor, cum ar fi utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) – precum ibuprofenul, diclofenacul, care sunt frecvent prescrise pentru endometrioză, dar prezintă riscuri pentru PUD.

Pacienților le este dificil să distingă sursa durerii, ceea ce duce la confuzie și/sau diagnosticare greșită, cu ani de întârziere a tratamentului, timp în care endometrioza poate evolua către forme mai severe. Autorii atrag atenția că dacă o femeie se prezintă cu dureri abdominale și simptome gastrointestinale, endometrioza ar trebui luată în considerare de prima dată.

„Această descoperire genetică susține observația clinică a unei incidențe crescute a tulburărilor gastrointestinale la femeile cu endometrioză. Sperăm că acest studiu va crește conștientizarea despre suprapunerea acestor afecțiuni” – Profesorul Grant Montgomery, unul dintre autorii studiului.

Endometrioza este o afecțiune care afectează 1 din 7 femei, cauzată de țesut care seamănă cu mucoasa uterină crescând în afara uterului. Observațiile clinice arată că femeile cu endometrioză au de două ori mai multe șanse să aibă un diagnostic de IBS comparativ cu femeile fără endometrioză și cu 1.4 ori mai multe șanse să aibă un diagnostic de GORD.

Din punct de vedere clinic, rezultatele sugerează că o abordare integrată a diagnosticării și tratării endometriozei și tulburărilor GI ar putea fi benefică, iar comorbiditatea celor două afecțiuni ar trebui să fie o considerație în proiectarea studiilor clinice.

Citește și: