STUDIU. Menținerea unei greutăți corporale constante după 60 de ani, asociată cu longevitatea la femei

  • Health literacy



Un studiu multi-instituțional, condus de Universitatea California San Diego, sugerează că femeile care își mențin greutatea corporală stabilă după vârsta de 60 de ani au mai multe șanse să atingă o longevitate excepțională, ajungând la vârste de 90, 95 sau 100 de ani. Cercetarea, care a implicat peste 54 de mii de femei din cadrul studiului prospectiv Inițiativa pentru Sănătatea Femeilor, a arătat că persoanele care au experimentat o pierdere în greutate de 5% sau mai mult, pe parcursul a trei ani, aveau mai puține șanse să atingă vârste avansate, în comparație cu acelea care și-au menținut greutatea stabilă.

Mai exact, femeile care au pierdut în greutate în mod neintenționat aveau cu 51% mai puține șanse să supraviețuiască până la vârsta de 90 de ani. Din totalul femeilor, 56,3% (30.647 de femei) au trăit până la vârsta de 90 de ani sau chiar mai mult.

abonare

Studiul subliniază importanța menținerii unei greutăți stabile în cazul femeilor în vârstă pentru a atinge longevitatea, mai ales în Statele Unite, unde supraponderabilitatea sau obezitatea sunt comune. Pierderea neintenționată în greutate la femeile în vârstă ar putea fi un semnal timpuriu al unor probleme de sănătate și un potențial indicator al scăderii longevității.

risc cancer scazut prin activitate fizica
Image by Freepik

În timp ce rezultatele nu susțin recomandările generale de pierdere în greutate în rândul femeilor mai în vârstă pentru a promova longevitatea, ele subliniază importanța urmării sfaturilor medicale dacă se recomandă o pierdere moderată în greutate în scopul îmbunătățirii sănătății sau calității vieții.

Pe de altă parte, creșterea cu 5% sau mai mult în greutate în decurs de trei ani nu pare să aibă un impact asupra longevității peste 90 de ani, în comparație cu menținerea unei greutăți constante. Aceste tipare au fost consistente în rândul femeilor cu diferite categorii de greutate, inclusiv cele cu greutate normală, supraponderale și obeze, în funcție de indicele lor de masă corporală (IMC). Acest lucru sugerează că relația dintre schimbările în greutate și atingerea unei vârste mai înaintate se aplică indiferent de greutate.

Studiul contribuie la dovezile existente care evidențiază relația dintre fluctuațiile în greutate și mortalitate. Este primul studiu la scară largă care examinează în mod specific modificările în greutate mai târziu în viață și legătura lor cu longevitatea excepțională.

Citește și: