STUDIU. Prima terapie care crește supraviețuirea la copiii cu gliom difuz de linie mediană, cu mutații H3K27M

  • Oncologie



Terapia cu dordaviprone îmbunătăţeşte supraviețuirea pacienților cu gliom difuz de linie mediană, pozitiv pentru mutația H3K27M, conform rezultatelor a două studii raportate într-un articol publicat în Cancer Discovery. Deşi noua terapie nu este curativă, are un impact major asupra supravieţuirii, o treime dintre pacienți rămânând în viață peste 2 ani. Eficacitatea terapiei trebuie evaluată în continuare în studii de fază II/III.

Aceste tipuri de gliom sunt depistate cel mai frecvent la copii și adulții tineri. Sunt neoplasme agresive și dificil de tratat, supraviețuirea generală fiind de 11-15 luni de la stabilirea diagnosticului. Terapiile sistemice nu s-au dovedit eficace la acești pacienți, iar 250 de studii clinice anterioare nu au obținut rezultate favorabile în urma investigării a numeroase potențiale tratamente. Îndepărtarea chirurgicală reprezintă o opțiune limitată pentru tumorile pozitive pentru mutația H3K27M, deoarece majoritatea sunt localizate la nivelul liniei mediane, unde se află talamusul și trunchiul cerebral. În acest context, noile rezultate reprezintă un progres important pentru managementul acestor neoplazii.

abonare

Unul dintre studii a inclus 30 de pacienți cu vârsta medie de 8 ani, în timp ce cel de-al doilea studiu a inclus peste 40 de participanți cu vârsta medie de 24 de ani. Pacienţii care au primit dordaviprone (ONC 201) după radioterapie, dar anterior depistării recurențelor, au avut o mediană a supraviețuirii generale de aproape 22 de luni, în raport cu grupul care a primit noua terapie după recurența bolii, mediana supraviețuiriii generale fiind de peste 9 luni la aceştia.

STUDIU. Dordaviprone ar putea fi eficace la pacienții cu gliom pozitiv pentru mutaţia H3K27M pentru care nu există opțiuni terapeutice eficace în prezent
Sursa foto: Unsplash

Cunoscut drept antagonist al receptorului dopaminergic D2, dordaviprone prezintă şi un alt mecanism de acţiune, conform noilor rezultate. Terapia poate pătrunde în interiorul celulelor maligne, unde influențează activitatea mitocondriilor prin ataşarea de proteaza ClpP, determinând în final apoptoza. Totodată, a fost identificat un biomarker care indică eficacitatea terapiei, L-2HG, produs de celulele maligne la pacienții care răspund la tratamentul cu dordaviprone.

Pentru dordaviprone, FDA a oferit distincția Fask Track pentru terapia adulților cu gliom recurent de grad înalt cu mutații H3K27M, distincția Rare Pediatric Disease pentru terapia gliomului cu mutații H3K27M, precum și Orphan Drug pentru tratamentul glioblastomului și gliomului malign.

Citește și: