#ASCO23. Varasidenib încetinește progresia bolii la persoanele cu gliom pozitiv pentru mutațiile genelor IDH1 şi IDH2

  • Oncologie



Varasidenib scade riscul de progresie tumorală cu peste 60% la pacienții cu gliom cu risc redus, pozitiv pentru mutații ale genelor izocitrat dehidrogenazelor 1 și 2 (IDH1, IDH2), conform rezultatelor studiului pivot de fază III INDIGO, prezentate în cadrul conferinței anuale a American Society of Clinical Oncology (ASCO), care a avut loc luna aceasta în Chicago. Concomitent, studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine. Supraviețuirea mediană în absența progresiei (PFS) a fost de 27,7 luni la pacienții care au primit varasidenib, față de 11,1 luni la persoanele care au primit placebo. Tratamentului investigațional s-a asociat, de asemenea, cu un timp mai îndelungat până la necesitatea administrării următoarei scheme terapeutice, incluzând chimioterapie şi radioterapie. Terapia a fost bine tolerată de pacienți.

Prin încetinirea evoluției bolii, inițierea chimioterapiei și radioterapiei poate fi evitată pentru mai mulți ani, ceea ce limitează incidenţa efectelor adverse pe termen scurt şi lung, care sunt asociate acestor metode terapeutice. Varasidenib este în curs de evaluare pentru a obține aprobarea de comercializare în Statele Unite. Astfel, un tratament țintit cu administrare orală, bine tolerat, ar putea fi disponibil pentru pacienții cu gliom în curând, modificând evoluția naturală a bolii și crescând calitatea vieții acestor persoane.

abonare
#ASCO23. Varasidenib încetinește progresia bolii la persoanele cu gliom pozitiv pentru mutațiile genelor IDH1 şi IDH2
Sursa foto: Unsplash

Gliomul de gradul 2 reprezintă un tip de neoplazie cerebrală care are un prognostic nefavorabil pe termen lung. Opţiunile terapeutice disponibile în prezent, care includ intervențiile chirurgicale, radioterapie și chimioterapie, nu sunt de tip curativ și sunt însoțite de o toxicitate ridicată. La pacienții cu gliom de gradul 2, mutațiile IDH1 și IDH2 sunt prezente în proporție de 80%, respectiv 4%. Chimioterapia adjuvantă reprezintă tratamentul standard în prezent pentru pacienții cu gliom de gradul 2 cu risc înalt sau gliom de gradul 3 care prezintă mutații ale enzimelor IDH. Vorasidenib este un inhibitor cu administrare orală al enzimelor IDH1 și IDH2, care poate să traverseze bariera hematoencefalică.

Studiul INDIGO a inclus peste 330 de pacienți cu gliom de gradul 2, cu mutații ale IDH, recrutați în cadrul a aproape 80 de centre clinice din 10 țări din Europa, America de Nord și Orientul Mijlociu. Subtipurile histologice incluse au fost reprezentate de oligodendrom (peste 170 de pacienți) și astrocitom (aproape 160 de pacienți). Participanţii la studiu au avut boală reziduală sau recurentă în urma intervenției chirurgicale și nu au urmat scheme de tratament cu chimioterapie sau radioterapie. Aproximativ jumătate au primit vorasidenib, iar ceilalți placebo.

Evenimentele adverse raportate la pacienții care au primit vorasidenib includ creșterea enzimelor hepatice, fatigabilitate, cefalee, diaree și greață. Administrarea vorasidenib este evaluată și în contextul combinațiilor terapeutice, spre exemplu, împreună cu pembrolizumab la pacienții cu gliom de grad 2 sau 3.

Citește și: