Vowst: prima terapie bazată pe microbiotă cu administrare orală a fost aprobată de FDA pentru prevenţia infecţiilor recurente cu C. difficile

  • Acces la inovație



U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat prima terapie bazată pe microbiotă cu administrare orală, pentru adulţii care au primit antibacteriene pentru infecţii recurente cu Clostridioides difficile (anterior Clostridium difficile). Terapia Vowst a fost dezvoltată de Seres Therapeutics şi Nestlé Health Science şi este al doilea produs bazat pe microbiota fecală aprobat, după Rebyota, care este, de asemenea, utilizat pentru prevenţia recurenţei infecţiilor cu C. difficile, dar care se administrează rectal. Disponibilitatea unei terapii bazate pe microbiom care poate fi administrată pe cale orală reprezintă un pas important pentru creşterea accesibilității şi acceptabilităţii terapiilor inovatoare de tip microbiotă fecală pentru pacienții care au risc de infecţii recurente cu această bacterie.

Aprobarea noii terapii a fost acordată pe baza rezultatelor studiilor de fază III ECOSPOR III şi ECOSPOR IV, care au inclus, în total, aproape 350 de persoane. La 8 săptămâni de la administrarea Vowst, aproape 88% dintre participanţi nu au prezentat recurenţe, în comparaţie cu grupul de control, unde procentul a fost de 60%, conform rezultatelor studiului ECOSPOR III, publicate în New England Journal of Medicine.

abonare

La 6 luni după tratament, la aproape 80% dintre persoanele care au primit Vowst, recurenţele infecţiei cu C. difficile au fost absente, în comparaţie cu 53% în grupul de control. Nu au fost raportate evenimente adverse severe legate de tratamentul cu Vowst, iar frecvenţa evenimentelor adverse a fost similară cu cea din grupul de control. Rezultatele studiului ECOSPOR IV au fost publicate în JAMA Network Open şi au indicat, de asemenea, o prevalenţă scăzută a infecţiilor recurente cu C. difficile în urma administrării Vowst.

Infecţiile recurente cu C. difficile sunt asociate cu dismicrobismele intestinale. Anumite situații, cum ar fi administrarea de antibiotice, alterează echilibrul microorganismelor din intestin, ceea ce permite C. difficile să se înmulțească și să elibereze toxine care cauzează diaree, dureri abdominale și febră și, în unele cazuri, insuficiență de organ și deces. Riscul de infecţii cu C. difficile este, de asemenea, ridicat la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, la cele spitalizate, care locuiesc în aziluri de bătrâni, care au deficite imunitare sau care au avut episoade de infecţii cu această bacterie în istoric.

După un prim episod de infecţie cu C. difficile, pacienţii se pot reinfecta. Riscul de recidive creşte cu fiecare episod în plus. Opţiunile de tratament sunt limitate, iar administrarea antibioticelor este o variantă care nu poate preveni recurenţele. Deoarece infecţiile cu C. difficile sunt asociate dismicrobismelor intestinale, refacerea microbiomului prin administrarea de microbiotă fecală poate să prevină reinfecţiile.

Prima terapie bazată pe microbiotă cu administrare orală a fost aprobată de FDA pentru prevenţia infecţiilor recurente cu C. difficile
Sursa foto: CDC

Vowst este administrat sub formă de capsule, 4 o dată pe zi, pe cale orală, timp de 3 zile consecutive. Capsulele conţin spori purificaţi de Firmicutes, care au fost obţinuţi din materii fecale umane donate de persoane selectate. Terapia a primit în distincţiile Breakthrough Therapy, Priority Review şi Orphan Drug din partea FDA.

Microbiomul intestinal variază pe parcursul zilei şi în funcţie de anotimp

Compoziţia microbiomului intestinal variază semnificativ pe parcursul zilei, de dimineaţa până seara, iar modificările sunt şi mai pregnante cu schimbarea anotimpurilor. Acestea sunt rezultatele unui studiu care va fi prezentat în cadrul Digestive Disease Week (DDW) 2023, care va avea loc luna aceasta. Prin urmare, microbiomul este mult mai dinamic decât era considerat iniţial, indicând că momentul în care are loc colectarea probelor utilizate în studiile bazate pe microbiom poate să influenţeze major rezultatele. Astfel, este necesară plasarea datelor obţinute şi analiza acestora în contextul existenţei fluctuaţiilor zilnice şi sezoniere ale microorganismelor intestinale.

Studiul a presupus analiza a aproximativ 20 000 de probe de scaun colectate în perioada 2013-2019, în cadrul American Gut Project, luând în considerare data, ora şi locaţia recoltării. 60% dintre tipurile bacteriene au un ciclu distinct de 24 de ore. Spre exemplu, numărul de bacterii Actinobacteriota este mai scăzut în probele colectate dimineaţa şi mult mai ridicat seara. În ceea ce priveşte fluctuaţiile dintre anotimpuri, anumite bacterii prezintă unul sau două tipare diferite de evoluţie pe parcursul unui an. Spre exemplu, pe parcursul unui an, numărul de bacterii Proteobacteria scade iarna, iar apoi creşte constant până la un maxim în cursul verii.

Unii dintre factorii majori care determină aceste fluctuaţii zilnice şi sezoniere ar putea fi dieta şi somnul. Mediul intestinal este complet diferit în momentele când are loc alimentarea, faţă de perioadele de repaus alimentar sau de somn. Variaţiile sezoniere sunt mai dificil de investigat, însă exemple de factori implicaţi ar putea fi lumina, temperatura, umiditatea şi prezenţa polenului.

Citeşte şi: