Peste 50% din cazurile de cefalee și migrenă sunt asociate cu modificările ritmului circadian, episoadele acutizându-se în perioadele schimbării orei vară-iarnă

  • Health literacyProcesele din organismul uman funcționează după ritmul circadian, care are la bază un sistem biologic complex prin care fiziologia și comportamentul unui organism se pot adapta mediului. Ritmul circadian este implicat în reglarea unor procese precum somnul, alimentația, tensiunea arterială, temperatura corporală sau eliberarea hormonilor. Studiile au demonstrat că adoptând un stil de viață care nu corespunde cu ritmul dictat de ceasul biologic, oamenii sunt supuși unui risc înalt de a dezvolta afecțiuni grave –  cancer, boli neurodegenerative, boli metabolice etc. Câțiva dintre biomakerii care evaluează ritmul circadian sunt: melatonina, hormon responsabil de reglarea ciclului somn-veghe, temperatura corporală și nivelul plasmatic de cortizol, hormonul stresului.

O meta-analiză care a reunit toate studiile asupra migrenei și cefaleei, care făceau referire la ritmul circadian, publicată recent în Neurology, indică faptul că atât cefaleea de tip cluster, cât și migrena sunt puternic influențate de acesta. Pentru analiza sistematică și meta-analiză, au fost identificate 1.513 studii, dintre care 72 au îndeplinit criteriile de includere; pentru analiza genetică au fost identificate 16 GWAS (Genome Wide Association Studies) și 16 studii imagistice tip review.

abonare

„Datele sugerează că ambele aceste tulburări sunt foarte influențate de ritmul circadian, în special cefaleea tip cluster. Acest lucru subliniază importanța hipotalamusului – zona creierului asociată cu „ceasul biologic primar” – și rolul său în durerile de cap și migrene. De asemenea, ridică problema geneticii factorilor declanșatori, cum ar fi schimbările de somn, despre care se cunoaște că declanșează migrena și au un rol clar în influențarea ritmului circadian al organismului”, a declarat autorul studiului, Mark Joseph Burish, de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston.

Sursa: Nobelprize.org (2017)
  • 71% dintre cazurile de cefalee de tip cluster (CC) au fost influențate de ritmul circadian

Cefaleea tip cluster sau durererea de cap de tip „alarmă” este caracterizată printr-o durere de cap violentă, unilaterală, cu durere intensă în jurul ochiului sau pe o parte a capului, însoțită de simptome ca ptoză palpebrala (căderea pleoapei), lăcrimare, rinoree, congestie nazală. Atacurile se întâmplă de obicei în același moment al zilei sau nopții și pot dura de la săptămâni la luni, urmate de perioade de remisie, care pot dura luni și chiar ani.

Episoadele de cefalee au atins apogeul între orele târzii ale nopții și primele ore ale dimineții (21:00-03:00). Pe parcursul anului, au fost înregistrate mai multe atacuri de cefalee primăvara și toamna. La nivel celular, CC a fost asociată cu genele circadiene de bază CLOCK și REV-ERBα, iar cinci dintre cele nouă gene de susceptibilitate la CC au fost gene cu un model circadian de expresie (Clock Controlled Genes – CCGs).

Persoanele cu cefalee tip cluster au prezentat, de asemenea, niveluri mai ridicate de cortizol și niveluri mai scăzute de melatonină decât persoanele fără cefalee.

Un alt factor despre care se cunoaște că modifică ritmul circadian este schimbarea orei – trecerea la ora de vară (care are loc primăvara) și înapoi la cea de iarnă (care are loc toamna). Incidența mai crescută a cefaleei de tip cluster observată în aceste anotimpuri ar putea fi de asemenea influențată de aceste schimbări. Mai multe detalii: CE SPUN STUDIILE: despre trecerea la ora de vară și impactul asupra sănătății

Migrena reprezintă de obicei o durere de cap moderat-severă resimțită ca o durere pulsantă pe o parte a capului. Multe dintre persoane prezintă și simptome precum starea de rău, greață și sensibilitate crescută la lumină sau sunet. Migrena afectează aproximativ 1 din 5 femei și aproximativ 1 din 15 bărbați.

În timp ce apogeul de atacuri în timpul zilei a variat de la dimineața târziu, până la începutul serii (23:00-07:00), a existat o perioadă scurtă în timpul nopții când au avut loc puține atacuri. Migrena a fost, de asemenea, asociată cu două gene esențiale pentru mecanismele ritmului circadian – CK1δ și RORα, iar 110 din cele 168 de gene asociate cu migrenă au fost gene cu un model circadian de expresie (CCG). Persoanele cu migrenă au avut niveluri mai scăzute de melatonină în urină decât persoanele fără migrenă. În plus, nivelurile de melatonină au fost mai scăzute în timpul unui atac de migrenă.

Sunt generate tot mai multe dovezi care susțin rolul genelor implicate în ritmul circadian în dezvoltarea și manifestarea migrenelor. Prevalența mai mare a migrenelor la femei este influențată de o interacțiune complexă a factorilor genetici și de mediu. Date recente, precum un studiu din 2023, care a demonstrat că genele implicate în reglarea ritmului circadian sunt de două ori mai active la femei, ar putea înclina balanța către componenta genetică în anumite cazuri, dar sunt necesare studii adiționale pentru a determina modul în care factorii genetici și de mediu influențează starea de sănătate și calitatea vieții în cazul migrenei.

Per total, rezultatele meta-analizei sunt extrem de importante, deoarece ar putea ajuta la personalizarea strategiilor terapeutice pentru cele două afecțiuni, deschizând calea cercetării în managementul mai eficient al cefaleelor în general.

Citește și: