#EADV2018. ALERTĂ. După ce și-au făcut un tatuaj, două din trei persoane raportează efecte secundare

  • Dermatologie
  • Health literacyCernelurile pentru tatuaje aduc riscuri precum contaminare bacteriană, reacții alergice, efecte toxice și potențial cancerigene. Două din trei persoane raportează efecte secundare după ce au primit un tatuaj. Academia Europeană de Dermatologie și Venerelogie (EADV) consideră noile propuneri ale ECHA (Agenția Europeană pentru Produse Chimice) insuficiente pentru limitarea acestor riscuri și își reiterează cererea ca cernelurile pentru tatuaj să fie testate corespunzător și să respecte cel puțin aceleași standarde de siguranță ca și produsele cosmetice.

Calitatea și sterilitatea cernelurilor pentru tatuaje, care în general nu sunt controlate, sunt motive de îngrijorare. Un studiu danez de contaminare bacteriană a 58 cerneluri noi a arătat ca 10% erau contaminate bacterian (cu stafilococi, streptococi, pseudomonas, E. coli). Aceste bacterii pot duce la infecții mai ales în cazul persoanelor imunodeprimate (diabetici, cardiaci, etc).

Cerințele și restricțiile din rezoluția ResAp2008 (1) privind compoziția cernelurilor pentru tatuaj și machiaj permanent nu sunt suficiente pentru a garanta siguranța. Cerneurile conțin pigmenți și coloranți, aditivi și urme de metale grele, precum și impurități periculoase din procesul de producție. Coloranții pot elibera amine aromatice carcinogene și hidrocarburi aromatice policiclice.

abonare

În multe cazuri, ingredientele și substanțele chimice nu sunt etichetate în mod clar. Piața este slab controlată. Unii pigmenți utilizați în cerneluri pentru tatuaj nu sunt enumerați în lista admisă de Comitetul Științific pentru Produse de Consum (SCCP), un organism consultativ al Comisiei Europene și, prin urmare, nu sunt permise în produsele cosmetice. Mai mult, produse ilegale sau falsificate de calitate proastă pot fi cumpărate cu ușurință pe Internet.

La cererea Comisiei Europene, ECHA a pregătit două căi de îmbunătățire a compoziției cernelurilor pentru tatuaje. Acestea au fost înaintate pentru consultare publică și pentru comentarii din partea statelor membre. Publicarea lor finală este așteptată la sfârșitul anului 2018. Experții le consideră însă insuficiente.

“Pentru a elimina substanțele cancerigene și pentru a limita efectele toxice pe termen lung, sunt necesare măsuri stricte și limite de siguranță bine definite pentru substanțele utilizate, prin metode analitice adecvate pentru controlul acestei utilizări; propunerile ECHA nu oferă soluții adecvate pentru a îndeplini aceste cerințe”- explică dr. Christa De Cuyper, membru al consiliului de administrație al Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie (EADV).

Potrivit expertului, ar trebui să se elaboreze o listă de produse sigure. Cernelurile trebuie testate pentru toxicitatea lor potențială, fototoxicitate, migrarea substanțelor, carcinogenitatea și posibile conversii metabolice.

Cernelurile de tatuaj ar trebui să îndeplinească cel puțin aceleași standarde de siguranță ca și produsele cosmetice. Ar fi chiar preferabil dacă ar fi la fel de sigure ca și medicamentele deoarece sunt injectate sub piele. Există dovezi științifice că ingredientele din cerneala pentru tatuaj sunt transportate în organism. În laborator, au fost detectate în ficatul șoarecilor” -Dr. De Cuyper.

În consecință, atât EADV, cât și Societatea Europeană de Cercetare pentru Tatuaj și Pigment (ESTP) solicită o reglementare mai bună.

S-au înregistrat progrese, cel puțin în materie de igienă. Comitetul European de Standardizare a finalizat în acest an standarde de igienă, care vor fi publicate la sfârșitul anului 2018. Acestea oferă o imagine de ansamblu asupra bunelor practici, a instrumentelor, organizării și infrastructurii salonului de tatuaj și cerințele pentru instruirea tatuatorilor.

Tatuajul a crescut în popularitate în țările occidentale. În Australia, Finlanda Franța și Germania, aproximativ 10% din populație are cel puțin un tatuaj. În ciuda acestei popularități, cerințele și restricțiile europene privind compoziția cernelurilor pentru tatuaje nu sunt încă suficiente pentru a garanta siguranța.

Citește și:

Imagine feature Nikk nikka