#EADV2018. O nouă clasă de terapii biologice eficace în hidradenita supurativă

  • Acces la inovație
  • DermatologieSecukinumab- inhibitor al IL-17A, a ameliorat simptomele și a crescut calitatea vieții pacienților cu hidradenită supurativă (HS) moderată până la severă, într-un studiu pilot deschis, prezentat astăzi în cadrul Congresului Asociației Europene de Dermatologie și Venerologie 2018 (EADV 2018)

Studiul a înrolat 18 pacienți, 50% bărbati, cu HS moderată până la severă (durată medie a bolii de 12 ani), pentru a urma un tratament de 28 săptămâni cu secukinumab 300 mg administrat săptămânal timp de patru săptămâni, apoi administrat o dată la patru săptămâni (Q4) sau o dată la două săptămâni (Q2) pentru încă 24 de săptămâni. 78% din pacienți au avut stadiul de bază Hurley 3. 33% din participanți nu au răspuns la terapia anterioară anti-TNF. Dintre aceștia 4 pacienți au încheiat 24 de săptămâni de tratament Q4 și 6 pacienți de Q2.

Obiectivul principal urmărit a fost proporția pacienților care au obținut un răspuns clinic cuantificat prin HiSCR (Hidradenitis Suppurativa Clinical Response, răspunsul clinic în HS, indicator folosit în urmărirea tratamenului cu biologice). Dintre cei 10 pacienți care au terminat săptămâna 24, 8 pacienți (80%) au obținut HiSCR, iar din 6 pacienți care nu au reușit terapia anti-TNF anterioară, 5 pacienți (83%) au obținut HiSCR. A fost nevoie de o medie de 7 săptămâni pentru a obține HiSCR, iar 8 dintre cei 18 pacienți (44%) au obținut HiSCR în timpul perioadei de încărcare.

abonare

Obiectivele secundare au fost schimbarea scorului Sartorius, care numără regiunile implicate, numărul de noduli și de traiecte sinusale, și a Indexului de calitate a vieții în dermatologie (DLQI), care indică numărul de acutizări, nivelul durerii și impactul asupra calității vieții. Scorul Sartorius a scăzut în medie cu 28% față de valoarea inițială, iar valorile DLQI cu 26%.

Medicamentul a fost bine tolerat în ambele protocoale de administrare, cele mai frecvente efecte secundare fiind infecțiile de căi respiratorii superioare și diareea. Niciunul dintre pacienți nu a dezvoltat boală inflamatorie intestinală în timpul studiului.

Ce reprezinta hidradenita supurativă?

Hidradenita supurativă este o afecțiune inflamatorie a pielii dificil de tratat care scade semnificativ calitatea vieții pacienților. HS poate fi tratată cu succes cu terapii biologice anti-TNF. Fiind înregistrate creșteri ale activității circulante a IL-17 și TH17 în leziunile active s-a presupus implicarea acestora în etiopatogenie.

Citește și: