#EAN2019. Statinele ar putea reduce mortalitatea și riscul de accident vascular cerebral la pacienții cu demență

  • Health literacyO analiză a datelor a 44.920 de pacienți cu demență din Registrul suedez, realizată între 2008-2015, a arătat că folosirea statinelor a fost asociată cu o scădere de 22% a mortalității de orice cauză și cu o scădere de 23% a riscului de accident vascular cerebral (AVC). Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Congresului Academiei Europene de Neurologie de anul acesta, desfășurat la Oslo.

„Acesta este un studiu de cohortă, ceea ce înseamnă că pacienții nu au primit în mod aleator tratamentul, așa cum se întâmplă în studiile clinice. De aceea, putem arăta doar asocierea celor două evenimente. Nu putem demonstra că utilizarea de statine a dus la scăderea mortalității. Totuși, rezultatele noastre sunt încurajatoare și sugerează că pacienții cu demență beneficiază de pe urma statinelor în mod asemănător cu pacienții fără demență”- cercetătorul principal Dr. Sara Garcia-Ptacek, Karolinska Institutet, Suedia.

Efectul protectiv al statinelor asupra supraviețuirii a fost mai puternic pentru pacienții cu vârsta de sub 75 de ani (27%) și pentru bărbați (26%), dar au existat beneficii și pentru vârstnici (17%) și femei (20%). La cei cu demență vasculară (a doua cea mai comună formă de demență după boala Alzheimer), beneficiul de supraviețuire adus de statine a fost de 29%.

abonare

Demența este principala cauză a dizabilității la nivel european, afectând aproximativ 10 milioane de persoane. Număr de cazuri se poate dubla până în 2030 din cauza îmbătrânirii populației. Prevalența bolii crește cu vârsta: afectează 5% din cei peste 65 de ani și până la 50% din cei peste 90 de ani. Demența ușoară este asociată cu o creștere de 3 ori a riscului de AVC, iar demența severă cu o creștere de 7 ori a riscului de AVC.

Citește și:

Sursă foto feature: EAN.