#EAN2019. Una din zece persoane a avut o „experiență aproape de moarte”

  • Health literacy



„Experiențele aproape de moarte” percepute sub forma unor simptome spirituale și fizice, precum senzatia părăsirii corpului, halucinații vizuale sau auditive, distorsiunea timpului, afectează 10% din persoane, conform unui studiu prezentat în cadrul celei de-a cincea ediții a Congresului Academiei Europene de Neurologie (EAN).

Experiențele aproape de moarte („near-death experiences – NDEs”) sunt la fel de frecvente la persoanele care nu au fost pe punctul de a muri, precum la cele care au trecut prin situații amenințătoare de viață, precum infarct miocardic, accident de mașină, înec, agresiune fizică severă.

abonare

Studiul a înrolat 1.034 de persoane din 35 de țări, care au fost întrebate dacă au avut parte de o experiență aproape de moarte. În cazul unui răspuns afirmativ, au fost întrebați detalii suplimentare pe baza unui chestionar (Greyson Near-Death Experience Scale) care evaluează 16 simptome specifice.

În total, 289 de persoane au afirmat că au experimentat un astfel de episod. Dintre aceștia, 106 au atins nivelul limită de 7 pe scara Greyson, ceea ce confirmă un episod real de experiență aproape de moarte. Experiențele au fost percepute cu adevărat amenințătoare de viață de 55% din persoane.

Participanții la studiu au descris experiențele astfel:

  • percepție anormală asupra timpului (87%);
  • gânduri extrem de rapide (65%);
  • simțuri excepțional de intense (63%);
  • senzația de părăsire a propriului corp (53%).
experienta aproape de moarte
Sursa foto: jw.org

Multe dintre persoane au relatat că simțeau un puternic sentiment de pace și fericire, auzeau îngeri cântând, simțeau cum „sufletul le este scos din piept”, se simțeau în afara propriului corp, cum viața se desfășoară în fața ochilor și ajungeau în fața unui tunel la capătul căruia se afla o lumină puternică. Alți oameni povesteau că simțeau prezența unei alte persoane sau a „unui demon” cât timp erau „paralizați”, neputându-se mișca.

Spre deosebire de studiile precedente, rezultatele actuale au arătat că majoritatea experiențelor aproape de moarte au fost neplăcute (73%). Cu toate acestea, în cazul persoanelor care au raportat evenimente cu scor > 7 pe scara Greyson, acestea au fost majoritar plăcute (53%).

Utilizând datele cunoscute din studii anterioare, cercetătorii au descoperit o asociere între experiențele aproape de moarte și suprapunerea somnului REM (Rapid Eye Movement) peste starea de veghe. În faza REM a ciclului somnuluise produc mișcări rapide oculare, creierul este activ precum în starea de veghe, starea de visare este mai intensă iar majoritatea persoanelor suferă o stare temporară de paralizie. Atunci când somnul REM se intercalează cu starea de veghe, unele persoane raportează halucinații vizuale, auditive și paralizie, fiind conștienți dar neputându-se mișca. S-a observat că această intercalare este mai frecventă la persoanele cu scor > 7 pe scara Greyson (47%) comparativ cu cei sub acest prag (26%) sau cei care nu au prezentat o experiență aproape de moarte (14%).

„Principala realizare este că am confirmat asocierea dintre experiențele aproape de moarte și suprapunerea fazei REM a somnului peste starea de veghe. Deși nu este o relație de cauzalitate, identificarea mecanisemelor fiziologice din spatele acestei suprapuneri ne-ar putea ajuta să înțelegem acest tip de experiențe”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Daniel Kondziella, medic neurolog, Universitatea din Copenhaga. În plus, conform acestuia, prevalența crescută (10%) a experiențelor aproape de moarte comparativ cu rezultatele anterioare se datorează faptului că studiile precedente au fost realizate exclusiv asupra supraviețuitorilor unui infarct miocardic.

Fazele ciclului somnului
Fazele ciclului somnului. Sursa foto: verywellhealth.com

Citește și: