#EASD2018. Creșterea în greutate din copilărie până la maturitate, asociată cu un risc mai mare apariție a diabetului de tip 2

  • Health literacy



Un nou studiu, prezentat în cadrul Congresului Asociației Europene de Diabet de anul acesta, aduce în atenție relația dintre obezitatea dezvoltată în copilărie și apariția diabetului de tip 2. Mai exact, creșterea în greutate începând cu vârsta de 10 ani, până la maturitate, a fost asociată cu riscul de apariție a diabetului de tip 2, independent de indicele de masă corporală (BMI) inițial. Mai mult, copiii care sunt supraponderali la vârsta de 10 ani și continuă să rămână supraponderali, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta diabet tip 2 (T2D), spre deosebire de copiii care la 10 ani au o greutate normală, dar devin obezi la maturitate.

„Aceste descoperiri sugerează faptul că persoanele care au avut un BMI ridicat în mod constant s-ar putea adapta la greutatea în exces într-un mod în care riscul de a face diabet de tip 2 ar putea fi mult mai mic, spre deosebire de persoanele cu BMI similar ca adulți, dar al căror indice de masă corporal a crescut comparativ cu perioada copilăriei”, a explicat Dr. Jessica Tyrrell, Universitatea Exeter, conducătorul studiului.

Studiul a urmărit modul în care riscul de T2D în perioada adultă a fost influențat de creșterea BMI-ului unei persoane, începând cu vârsta de 10 ani. Obezitatea este deja cunoscută ca fiind un factor de risc important pentru T2D, dar se pare că T2D apare pe un spectru larg de valori ale BMI. Riscul de apariție al bolii este influențat și de vârstă, sex, diferențe etnice, distribuția grăsimii în corp și factorii genetici, care pot fi decisivi în apariția T2D, independent de BMI.

abonare

Informațiile prelucrate în studiu aparțin Biobank din Marea Britanie și provin de la 371.903 indivizi europeni. BMI-ul raportat a fost comparat cu riscul genetic al persoanei, iar persoanele evaluate au fost împărțite în supraponderali (BMI între 25 și 30 kg/m^2) și obezi (BMI mai mare de 30 kg/m^2). Au fost utilizate modele matematice pentru a calcula șansele indivizilor de a dezvolta diabet, iar fiecare grup a fost subdivizat în funcție de BMI la vârsta de 10 ani.

Citește și: