#EASD2018. Factorii multipli care determină cât de rapid progresează diabetul

  • Health literacy



Noi cercetări prezentate în cadrul reuniunii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului dezvăluie factorii care influențează viteza progresiei diabetului de tip 2, care pot explica motivele pentru care acesta variază atât de mult între indivizi.

Scopul studiului a fost acela de a identifica acei factori asociați cu viteza de progresie a diabetului de tip 2, folosind date din BioBank Marea Britanie – un studiu de sănătate în curs de desfășurare, alcătuit din peste 500.000 de voluntari britanici, recrutați din 2006 până în 2010.

abonare

Populația din BioBank Marea Britanie conține 25.290 de pacienți cu diabet, care au auto-raportat dacă suferă de diabet de tip 1 sau de tip 2. Pentru a exclude cazurile de diabet de tip 1 din studiu, echipa de cercetători a analizat scorul de risc genetic al participanților și a selectat o valoare limită, care să asigure că numai 1% din grupul selectat suferă de această formă a bolii. Cercetatorii au studiat o selecție de 6.215 pacienți europeni albi cu diabet de tip 2, care au trăit cu boala timp de cel mult 10 ani.

Din acest grup, au ales două seturi de câte 429 de pacienți, care puteau fi potriviți în perechi, în funcție de perioada de timp în care au suferit de diabet de tip 2. Fiecare pereche a constat dintr-un progresist rapid, care a necesitat insulină în decurs de 10 ani și un progresist lent, a cărui boală poate fi încă ținută sub control prin dietă. Echipa de cercetători a studiat apoi factorii clinici și biochimici comuni celor două grupuri, pentru a descoperi asocierea dintre aceștia și viteza progresiei bolii.

Autorii au constatat ca apartenența la grupul cu progresie rapidă a bolii a fost asociată cu următorii factori:

  • vârstă mai tânară la momentul diagnosticului;
  • indice de masa corporala (IMC) mai mare;
  • raport crescut șold/talie;
  • șanse mai mari de a lua statine si fibrați – medicamente utilizate pentru controlul colesterolului.

Atunci când au comparat istoricul familial al celor două grupuri, echipa a constatat, de asemenea, că un istoric al diabetului la partea maternă a familiei a fost asociat cu un risc mai mare de progresie rapidă a bolii.

“Nu a fost găsită o astfel de asociere cu apariția diabetului în rândul fraților sau în partea paternă a familiei” – a declarat Dr. Xuan Wang, conducătorul studiului, de la Universitatea Dundee, Marea Britanie. Aceasta a concluzionat: “Prevalența mai mare în cazul istoricului matern al diabetului zaharat în grupul cu progresie rapidă a bolii sugerează un impact al mediului maternal intrauterin asupra progresiei diabetului descendent, care necesită investigații suplimentare”.

Citește și: