#EASD2018. Scăderea în greutate duce la remisiunea diabetului prin creșterea secreției de insulină

  • Diabet



Mecanismul reversibilității diabetului zaharat tip 2 (DZ2) observată la o parte din participanții studiului DiRECT a fost investigat de un nou studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018. Remisiunea a fost dependentă de capacitatea celulelor beta din pancreas de a se recupera și a se întoarce la o funcție normală.

“Rezultatele studiului nostru sugerează că șansele de îmbunătățire a funcției celulelor beta scad odată cu durata diabetului zaharat tip 2. Mesajul-cheie clinic este clar: noua metodă eficientă de scădere în greutate trebuie să fie recomandă tuturor persoanelor cu diabet zaharat tip 2, mai ales la momentul diagnosticului”, Prof. Roy Taylor, Newcastle University, Marea Britanie, cercetător principal.

Rezultatele noului studiu sunt în dezacord cu consensul medical actual, care susține că funcția celulelor beta este pierdută ireversibil la persoanele cu DZ2.

abonare

Studiul DiRECT, publicat în the Lancet, în 2017, a inclus 298 diabetici adulți, cu vârste cuprinse între 20-65 de ani, diagnosticați de cel mult 6 ani. Este un studiu prospectiv, randomizat. Participanții din grupul de intervenție au urmat o dietă lichidă hipocalorică (825-853 calorii) pentru 3-5 luni, cu retragerea medicației antidiabetice din ziua 1. A urmat o reintroducere de alimente sănătoase. 46% din aceștia au fost în remisiune a diabetului după 1 an, în comparație cu 4% din grupul de  control.

Noul studiu a examinat conținutul de lipide al ficatului și pancreasului, precum și funcția celulelor beta a unui subgrup de participanți ai studiului DiRECT (29 de persoane în remisiune [HbA1c sub 6,5%], la 12 luni, 16 persoane care nu au intrat în remisiune și 20 de persoane din grupul de control).

Cei din grupul în remisiune au avut o perioadă mai scurtă de timp de la diagnosticul diabetului (2,7 ani vs 3,8 ani). Ambele grupuri au scăzut în greutate un număr similar de kilograme (16,2 vs 13,4), ceea ce a dus la reduceri similare ale conținutului lipidic din ficat și pancreas, precum și ale concentrațiilor medii ale trigliceridelor. Indicele de masă corporală la începutul studiului a fost de 34,9 +/- 0,7, respectiv 35,7 +/- 1,2, iar la sfârșitul perioadei de urmărire a fost de 29,6 +/- 0,8, respectiv 32,4 +/- 1,4.

Doar cei din grupul de remisiune au prezentat o îmbunătățire precoce și susținută a funcției celulelor beta, cu o creștere a primei faze de secreție a insulinei.

Autorii au recunoscut câteva limitări ale generalizării concluziilor studiului: perioada scurtă de urmărire (12 luni) și faptul că majoritatea participanților au fost britanici albi (alte grupuri etnice și rasiale dezvoltă diabet la creșteri mai mici în greutate).

Diabetul zaharat reprezintă un grup de boli metabolice (DZ1, DZ2 și diabetul gestațional) în care nivelul glucozei din sânge este ridicat o perioadă prelungită. DZ2 este o condiție progresivă, caracterizată prin rezistență la insulină și/sau scăderea capacității de secreție adecvate de insulină. Complicațiile afectează toate sistemele și organele. Câteva din acestea sunt creșterea riscului cardiovascular, al insuficienței renale și al amputațiilor. Diabetul este una din principale cauzele evitabile ale orbirii.

Citește și: