#EASD2018: Tratamentul diuretic la pacienții diabetici reprezintă un factor de risc pentru amputația la nivelul membrelor inferioare

  • Diabet
  • Health literacy



Pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 2 și primesc tratament diuretic au un risc crescut de a dezvolta complicații la nivelul membrelor inferioare, complicații ce pot duce la amputație. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat pe o cohortă de pacienți francezi, care a fost prezentat la a 54-a ediție a Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD), care are loc în Berlin.

Acest studiu a pornit de la o observație interesantă: pacienții diabetici ce primesc tratament cu un inhibitor de SGLT2 (cotransportului de sodiu și glucoză) au un risc crescut de amputație a membrelor inferioare. Acest fenomen a fost atribuit efectului de hipovolemie (scăderea volumului de sânge din organism), care poate afecta irigarea sangvină a membrelor inferioare. Astfel, a fost ulterior studiat efectul unei alte linii terapeutice ce poate produce hipovolemie- diureticele (medicamente ce au efectul de a crește volumul de urină eliminat, și potențial pot scădea volumul de sânge).

abonare

Despre studiu

Studiul prezentat la EASD a urmărit cohorta SURDIAGENE de pacienți diabetici francezi timp de 7.2 ani în medie. S-a urmărit apariția unui eveniment la nivelul membrelor inferioare (LLE- lower limb event), care să necesite amputație sau tratament vascular prin stentare sau bypass. După urmărirea celor 1459 de pacienți identificați, s-a observat:

  • 670 dintre aceștia primesc tratament cu diferite clase de diuretice: tiazide, de ansă, sau care nu elimină potasiul;
  • 12.7% dintre pacienții în tratament cu diuretice au suferit un LLE;
  • 7.2% dintre pacienții care nu primesc diuretice au suferit un LLE;
  • Riscul unui eveniment la nivelul membrelor inferioare este de 2 ori mai crescut la pacienții sub tratament diuretic;
  • Aceștia au un risc crescut de a suferi o amputație ( de 2.6 ori mai mare), dar nu de a suferi o intervenție de stentare sau bypass vascular.

Autorii concluzionează că diureticele trebuie administrate cu grijă la pacienții diabetici.

”Printre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 ce primesc diuretice, există un risc semnificativ și independent de alți factori de apariție a evenimentelor la nivelul membrelor inferioare. Este nevoie de mai multe studii asupra hipovolemiei induse de medicamente, în special în relație cu diureticele și afectarea membrelor inferioare„ afirmă Dr Louis Potier de la spitalul Bichat din Paris.

Diabetul zaharat reprezintă un grup de boli metabolice (DZ1, DZ2 și diabetul gestațional) în care nivelul glucozei din sânge este ridicat o perioadă prelungită. DZ2 este o condiție progresivă, caracterizată prin rezistență la insulină și/sau scăderea capacității de secreție adecvate de insulină. Complicațiile afectează toate sistemele și organele. Câteva din acestea sunt creșterea riscului cardiovascular, al insuficienței renale și al amputațiilor. Diabetul este una din principale cauzele evitabile ale orbirii.

Citește și:

10 ani de la lansarea sitagliptin în România. Peste 50.000 de români cu diabet sunt tratați astăzi cu acest medicament

STUDIU: Vitamina D ar putea scădea riscul de a dezvolta diabet zaharat

#ESCCongress. Aspirina scade riscul de evenimente vasculare la pacienții cu diabet, dar crește riscul sângerărilor majore