#EASD2019. Doar 20% dintre adulții cu diabet zaharat de tip 1 ating nivelurile țintă de hemoglobină glicozilată

  • Health literacy



Conform datelor provenite din două studii, parte a programului SAGE, controlul glicemic necorespunzător a fost înregistrat la mulți adulți cu diabet zaharat de tip 1. De asemenea, controlul glicemic poate varia în funcție de vârstă și de locația geografică. Rezultatele au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului 2019.

Test HbA1c
Adulții cu diabet zaharat de tip 1 nu își ating nivelurile țintă HbA1c

În primul studiu, specialiștii de la Spitalul Universitar Montpellier, Franța au descoperit că dintre aproape 4.000 de pacienți cu o vârstă medie de 47,8 ani, doar 24,3% au atins un nivel țintă de hemoglobină glicozilată (HbA1c), sub 7,0% (53,0 mmol / mol). Nivelul mediu de HbA1c a fost de 7,95% (63,4 mmol / mol).

abonare

În urma clasificării în funcție de vârstă:

  • Participanții din grupa 26-44 ani (cei mai tineri selectați) au avut cea mai mare probabilitate de a atinge nivelurile țintă de HbA1c – un procent de 27,6% din cei 1.724 de participanți ai grupei atingând niveluri sub 7,0%;
  • În grupa 45-64 de ani, doar 21,0% din cei 1.512 participanți au atins nivelul;
  • În grupa de peste 65 de ani, doar 22,8% din cei 622 au atins nivelul țintă.

În cel de-al doilea studiu, specialiștii de la Universitatea din Freiburg, Germania au analizat rezultatele pe regiuni geografice, constatând că proporția de persoane care ating niveluri țintă HbA1c sub 7,0% a fost cea mai mare în Europa de Vest (27,0%) și cea mai mică în Orientul Mijlociu (18,9%).

Pe de altă parte, ratele de hipoglicemie simptomatică (≤3,9 mmol / L) au fost cele mai scăzute în Orientul Mijlociu (37,2%) și cele mai mari în Europa de Vest (76,7%), cu rate similare în America Latină (73,4%) și Europa de Est (74,9%). Complicațiile micro și macrovasculare au apărut cel mai frecvent în Europa, cu cele mai mici rate observate în America Latină, Orientul Mijlociu și Asia.

În cadrul studiului SAGE au fost evaluate și modele de tratament pentru diabet în rândul participanților. 57,0% dintre indivizi au fost sfătuiți să urmeze un protocol de auto-măsurare a insulinei, dar doar 23,7% au titrat insulina bazală cel puțin o dată pe săptămână. Doar 19,9% au folosit pompe de insulină, cu cele mai mari rate de utilizare a pompelor în rândul persoanelor din cea mai tânără grupă de vârstă (24,0%) și cele mai mici rate la cei în vârstă de 65 de ani (10,6%).

În urma analizei pe regiunile geografice, s-a raportat că metoda principală de ajustare a dozei de insulină a fost auto-titrarea în Europa de Est și de Vest (71,3 și 69,0% respectiv), în timp ce măsurarea la medic a fost mai frecventă în America Latină, Orientul Mijlociu și Asia (53,1, 72,7 și, respectiv, 56,3%). Utilizarea pompelor de insulină a fost cea mai mare în Europa de Vest (42,3%) și cea mai scăzută în Orientul Mijlociu (2,7%).

Conform autorilor studiului, aceste variații ale strategiilor de tratament ar putea fi cauzate de diferențele regionale ale controlului glicemic și ale complicațiilor diabetului, sistemele de asistență medicală și factorii culturali jucând de asemenea un potențial rol.

Luate împreună, concluziile SAGE indică faptul că „este necesară o acțiune suplimentară la nivel global pentru îmbunătățirea țintei HbA1c la adulții cu diabet zaharat tip 1”.

Citește și: