Site icon Raportul de gardă

#EHA24. Terapiile genice pentru beta talasemie și anemie falciformă: eficacitatea se menține pe termen lung

Noi rezultate pozitive din studiile clinice care evaluează efectele pe termen lung ale terapiilor genice pentru beta talasemia dependentă de transfuzii și anemia falciformă severă au fost prezentate în cadrul congresului EHA (European Hematology Association) de anul acesta, care a avut loc în iunie în Madrid, Spania. Iată principalele concluzii:

Image by Stanislav from Pixabay

Casgevy, prima terapie de editare genică disponibilă pentru pacienţii din întreaga lume

La finalul anului 2023, prima terapie bazată pe editarea genică cu ajutorul CRISPR-Cas9 – Casgevy (exagamglogene autotemcel) – a primit autorizația din partea autorităților de reglementare din Regatul Unit, devenind disponibilă pentru a fi administrată pacienților cu anemie falciformă și beta-talasemie. Imediat după această realizare, U.S. Food and Drug Administration şi Comisia Europeană au aprobat comercializarea Casgevy în Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Atât anemia falciformă, cât şi beta talasemia, apar prin mutaţii ale hemoglobinei, însă în poziţii diferite, determinând consecințe diferite. Casgevy (exagamglogene autotemcel, exa-cel) este o terapie de editare genică ex vivo, fără a necesita vectori virali, dezvoltată de CRISPR Therapeutics şi Vertex Pharmaceuticals. Sistemul de editare genică acționează asupra celulelor stem hematopoietice şi a celulelor progenitoare, la nivelul unei regiuni specifice a genei BCL11A.

Casgevy, precum şi alte terapii de editare genică dezvoltate pentru aceste afecţiuni, realizează restaurarea producţiei de hemoglobină fetală, care va compensa hemoglobina sintetizată cu defecte la adulţii care prezintă aceste mutaţii. Află mai multe despre terapiile de tip editare genică în articolul Terapiile bazate pe editare genică CRISPR-Cas9: cum funcționează și ce studii clinice sunt desfășurare.

În cadrul studiului clinic post-autorizare, derulat la nivel mondial, au fost monitorizați peste 100 de pacienți, dintre care 46 cu anemie falciformă severă şi 56 cu beta talasemie dependentă de transfuzii. Au fost detectate niveluri stabile ale alelelor BCL11A editate, atât din probe de măduvă osoasă, cât şi de sânge periferic, demonstrând că editarea genică a avut loc cu succes pe termen lung.

Rezultatele obţinute la pacienţii cu anemie falciformă severă:

Rezultatele obținute la pacienții cu beta talasemie dependentă de transfuzii:

Profilul de siguranţă pentru exa-cel a fost în concordanţă cu cele două proceduri principale necesare pentru administrarea terapiei: transplantul autolog de celule stem hematopoietice şi condiţionarea mieloablativă cu busulfan.

Reni-cel – nouă metodă de editare genică tip CRISPR

În cadrul conferinţei EHA 2024, au fost, de asemenea, prezentate noile date despre eficacitatea şi siguranţa terapiei reni-cel (renizgamglogene autogedtemcel), în urma evaluării în cadrul studiilor clinice RUBY (fază I/II/III), pentru pacienţii cu anemie falciformă severă (18 persoane), şi EdiTHAL (fază I/II), pentru pacienţii cu beta talasemie dependentă de transfuzii (7 persoane).

Spre deosebire de Casgevy, care utilizează proteina Cas9, terapia reni-cel dezvoltată de Editas Medicine utilizează proteina Cas12a, această metodă fiind utilizată în premieră într-un studiu clinic. Totodată, reni-cel are o altă țintă – promotorul HBG1/2.

Rezultatele la pacienţii cu beta talasemie dependentă de transfuzii au fost următoarele:

Principalele rezultate la pacienţii cu anemie falciformă severă:

Nu au fost raportate efecte secundare în cadrul studiului clinic RUBY, iar profilul de siguranţă pentru reni-cel la pacienţii cu anemie falciformă a fost similar cu cel pentru condiţionarea mieloablativă cu busulfan şi transplantul autolog de celule stem hematopoietice.

Lyfgenia – o altă strategie pentru tratamentul hemoglobinopatiilor ereditare

Terapia Lyfgenia (lovotibeglogene autotemcel, lovo-cel), dezvoltată de BlueBirdBio, determină modificări genetice care au drept consecinţă sinteza hemoglobinei de tip HbAT87Q, care se aseamănă hemoglobinei A produse de adulţii sănătoşi. Acest tip de hemoglobină are o probabilitate mai redusă de a determina modificările conformaţionale ale hematiilor care conduc la blocarea fluxului de sânge şi apariţia crizelor vaso-ocluzive.

Terapia utilizează un vector lentiviral pentru a determina modificările genetice necesare pentru a se realiza sinteza de HbAT87Q şi nu este o metodă bazată pe CRISPR. A fost evaluată la pacienţii cu beta talasemie dependentă de transfuzii, datele colectate până în prezent sugerând că este eficace şi sigură. 

Citeşte şi:

Exit mobile version